nakon jučerašnje informacije, novi preokret

Roditelji (opet) sluđeni: Predškolska djeca sistematske preglede ipak moraju obaviti samo u JU 'Dom zdravlja KS'!

Front 18.08.20, 10:23h

Roditelji (opet) sluđeni: Predškolska djeca sistematske preglede ipak moraju obaviti samo u JU 'Dom zdravlja KS'!
Također, iz ove ustanove obavještavaju javnost da, obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, ne mogu obaviti ljekarske preglede školske djece do početka školske godine

 

Iako je Skupština Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj 28. jula ove godine, na prijedlog zastupnice Neire Dizdarević, donijela Zaključak kojim je obavezala Vladu KS i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS da nalože svim osnovnim školama prihvatanje ljekarskih uvjerenja od privatnih zdravstvenih ustanova, ovaj se zaključak neće moći primijeniti, jer nema neophodno zakonsko uporište.

 

S tim u vezi svoje Mišljenje dalo je Ministarstva zdravstva KS u kojem je istaklo kako je za izdavanje ljekarskog uvjerenja o psihofizičkom stanju djeteta za upis u školu i zdravstvenom statusu s opisom djeteta jedino mjerodavna Javna ustanova “Dom zdravlja KS”, obzirom na činjenicu da se u pomenutoj ustanovi vodi evidencija zdravstvenih kartona djece od rođenja do polaska u školu, i  koji sadrže kompletnu medicinsku dokumentaciju o zdravstvenom stanju djeteta za cijeli taj period.

 

“JU ‘Dom zdravlja KS’ je ustanova u kojoj se provodi obavezna imunizacija djece ovog uzrasta o čemu se za svako dijete vodi karton provedene imunizacije, što je u skladu sa Zakonom o evidencijama u oblasti zdravstva (Službene novine FBiH, broj 37/12) i Pravilnikom o načinu provedbe obavezne imunizacije, imunoprofilakse i kemoprofilakse protiv zaraznih bolesti, te o osobama koje se podvrgavaju toj obavezi (Službene novine FBiH, broj68/16)”, objašnjavaju iz Ministarstva zdravstva KS.

 

Iz JU “Dom zdravlja KS” su preuzeli obavezu da do 31. augusta ove godine, uprkos manjku pedijatara, realiziraju ljekarske sistematske preglede za predškolsku djecu, te im izdaju neophodna uvjerenja.

 

Također, iz ove ustanove obavještavaju javnost da, obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, ne mogu obaviti ljekarske preglede školske djece do početka školske godine. Predlažu rješenje prema kojem će djeci dodijeliti uvjerenja odmah, dok će kompletne preglede sa vakcinacijama koje nedostaju uraditi početkom septembra, te preglede obaviti u školama koje djeca pohađaju.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI