Sprovodi se u Bratuncu

Akcija SIPA-e i Tužilaštva BiH, dvije osobe uhapšene

Hronika 18.08.20, 09:47h

Akcija SIPA-e i Tužilaštva BiH, dvije osobe uhapšene
Izvršenim pretresom privremeno su oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz o izvršenju krivičnih djela u krivičnom postupku.


Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal Republike Srbije i policijskim službenicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP-a Republike Srbije, realizovali su akciju kodnog naziva „Kajak“, u kojoj su na području Bratunca uhapšene dvije osobe. U ovoj akciji, do sada, na području obje države uhapšeno je devet osumnjičenih osoba.

 

Tokom rada na predmetu podršku je pružio Policijski centar Jugoistočne Evrope – SELEC.

 

Tokom akcije, policijski službenici SIPA-e su na području Bratunca uhapsili dvije osobe zbog postojanja osnovane sumnje da su kao članovi grupe za organizovani kriminal, koja je organizovana radi prebacivanja ileganih migranata iz Republike Srbije u BiH i dalje prema zemljama EU, počinili krivično djelo organiziranje grupe ljudi ili udruženja za izvršenje krivičnog djela ‘krijumčarenje migranata’.

 

Izvršenim pretresom privremeno su oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz o izvršenju krivičnih djela u krivičnom postupku.

 

Radi se o istrazi Tužilaštva BiH protiv dvije osumnjičene osobe da su u sadejstvu sa osobama iz Srbije organizovali krijumčarenje većeg broja ilegalnih migranata sa područja Srbije, preko vodene granice na rijeci Drini na teritoriju BiH, čime se značajno ugrožava sigurnost i usložnjava situacija sa ilegalnim migrantima u BiH.

 

Rad na operativnoj akciji "Kajak" se nastavlja.

 

(DEPO PORTAL, BLIN BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI