Čeka se odgovor ministra Krivića

Pismo roditelja iz KS: Mi želimo online nastavu! Sudbinu svoje djece preuzećemo u vlastite ruke!

Hronika 18.08.20, 09:24h

Pismo roditelja iz KS: Mi želimo online nastavu! Sudbinu svoje djece preuzećemo u vlastite ruke!
Smatramo da je u trenutnim okolnostima pitanje zdravlja djece i članova njihovih porodica daleko bitnije od pitanja obrazovanja kao i bilo kakvih drugih pitanja
 
U Kantonu Sarajevo su u toku konsultacije čelnika Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih sa epidemiolozima o tome kako organizovati narednu školsku godinu u uslovima epidemije koronavirusa. Tim povodom oglasila se grupa roditelja koji žele da im djeca nastave pohađati nastavu online. Oni su uputili otvoreno pismo ministru obrazovanja, nauke i mladih Anisu Kriviću, a mi ga prenosimo u cjelosti.
 
 
Poštovani ministre Kriviću,
 
 
U vezi sa Vašim saopćenjem u sredstvima informisanja o modalitetima početka školske godine u Kantonu Sarajevo upućujemo Vam otvoreno pismo i zahtjev velikog broja roditelja našeg kantona koji podržavaju online nastavu.
 
 
U potpunosti samo svjesni epidemiološke situacije, stanja u društvu i okolnostima u kojima treba da se odvija nastava. Također smo svjesni prednosti i nedostataka svih varijanti koje su predložene. Ovom prilikom ne želimo polemisati i iznositi bilo kakve argumente za ili protiv neke od predloženih varijanti. Želimo Vam uputiti zahtjev velikog broja roditelja KS koji insistiraju da njihova djeca nastave pohađati samo online nastavu, za nas nije prihvatljiva nikakva opcija koja podrazumjeva da naša djeca idu u školske klupe.
 
 
Razlog je vrlo jednostavan, smatramo da je u trenutnim okolnostima pitanje zdravlja djece i članova njihovih porodica daleko bitnije od pitanja obrazovanja kao i bilo kakvih drugih pitanja. Svjesni smo da je dovoljno da jedno dijete oboljelo od Covid 19 dođe samo jedan dan u razred i da kao rezultat toga, za nekoliko dana ili nedelja, budu zaražene čitave porodice. Molimo da se ne dogodi najcrnji scenario da djeca zaraze roditelje i da oni roditelji sa hroničnim bolestima ili slabijim imunitetom preminu i za sobom ostave siročad. Nikakvo obrazovanje neće vratiti izgubljene živote ni radost u unesrećene porodice. Poštovani ministre Kriviću molimo Vas da ne podliježete interesima roditelja kojima zdravlje djece nije prioritet. Nama nije cilj osporavanje bilo čijih interesa, već uvažavanje interesa onih kojima bi Covid 19 mogao da onemogući da ikada više zagrle svoje dijete. Mi ne želimo da zalazimo ni u čije motive, ali želimo da se sačuvaju ljudski životi.
 
 
Svakodnevno svjedočimo kako su pitanje morala, struke i svake odgovornosti u ovoj državi apsurdna, a da su propisane procedure i pravila mrtvo slovo na papiru. Ne želimo da u takvim uslovima zdravlje naše djece i naših porodica prepustimo u ruke neodgovornih pojedinaca, a kao što vidite, puno ih je Sarajevo. Zbog toga smo veoma odlučni sudbinu svoje djece preuzeti u vlastite ruke i istrajati u našim zahtjevima po bilo koju cijenu. Naš zahtjev/prijedlog je jednostavan: 
 
 
- Roditeljima koji žele da im djeca pohađaju školu u školskim klupama to omogućiti.
 
- Roditeljima koji žele da im djeca pohađaju online nastavu to omogućiti.
 
 
Na ovaj način bi imali kombinovanu nastavu i interesi obje grupe roditelja bi bili zadovoljeni. 
 
 
Molimo Vas da uvažite navedeni zahtjev i omogućite našoj djeci online školovanje, jer se ovdje ne radi o tome da neka formalna komisija ima pravo da odlučuje o ovako krucijalnom pitanju, mi smo komisija koja preuzima odgovornost i odlučivanje o sudbinama naše djece. S obzirom da u vezi sa navedenim pitanjem snosite ogromnu odgovornost, nadamo se razumnom pristupu sa Vaše strane. Također napominjemo da ćemo borbu nastaviti dok se ne udovolji našim zahtjevima i na tom putu ćemo do kraja istrajati.
 
 
Naš zahtjev smo Vam pokušati artikulisati prethodnih dana kada smo kontaktirali Vaš kabinet i tražili razgovor (rečeno nam je da ste na odmoru), a ostavili smo i kontakt telefon našeg predstavnika.
 
 
Ovom prilikom obavještavamo roditelje koji dijele naše stavove da potpišu online peticiju koja je pokrenuta, te prate naša medijska saopćenja kako bi mogli dalje zajednički koordinirati aktivnosti.
 
 
Također ovim putem pružamo punu podršku Sindikatu srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja i nauke KS, zaključuje se u otvorenom pismu.
 
 
Također, nakon što je objavljeno otvoreno pismo, predstavnik roditelja koji podržavaju online nastavu Sead Talović obratio se DEPO Portalu te kazao da im se javio veliki broj roditelja koji se slažu sa njihovim zahtjevima, te su ujedno i potpisali peticiju.
 
 
(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)
BLIN
KOMENTARI