OOPS, NEĆETE NAĆI STRANICU KOJU TRAŽITE

Zabranjena negativna kritika filma Pjera Žalice 'Koncentriši se, baba' na BHRT-u

Kultura 16.08.20, 13:56h

Zabranjena negativna kritika filma Pjera Žalice 'Koncentriši se, baba' na BHRT-u
Filmska kritika Mirze Skenderagića je ekspresno nakon objave skinuta sa stranice BHRT-a i bez ikakvog pojašnjenja za publiku

 

Novi film Pjera Žalice „Koncentriši se, baba“ svečano je otvorio ovogodišnje izdanje Sarajevo Film Festivala i publika ga može gledati preko online platforme festivala.


Vlada veliki interes za ovim filmom, te ga je, kako je izvijestila direkcija festivala, u prvim satima digitalnog prikazivanja vidjelo preko 14 000 gledalaca.


Svoju kritiku ovoga filma danas je u okviru rubrike „Nedjeljna kritika“ objavio zaposlenik Radija BiH i filmski kritičar Mirza Skenderagić na zvaničnoj stranici ovoga javnog servisa. 


„Televizijski film bez ideje i autorstva“ glasio je naslov njegove kritike kojom je dosta negativno ocijenio novi film bh. reditelja, konstatirajući da nije u rangu njegovih ranijih uradaka i iznijevši niz vrlo konkretnih razloga zašto se, po njegovom mišljenju, radi o dosta neuspješnom filmskom ostvarenju.

 

koncentrise-se-baba


Međutim, kritika je vrlo brzo skinuta sa stranice BHRT-a i bez ikakvog pojašnjenja za publiku. Tekst je bio objavljen na ovom linku.


Inače, Skenderagić je stalni uposlenik javnog servisa i ima svoju stalnu rubriku na ovome mediju. Riječ je o diplomiranom novinaru i apsolventu dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Već godinama piše filmske kritike za razne medije u BiH i regiji.


Da li se radi o klasičnom obliku cenzure ostaje da se nagađa, sve dok urednički kolegij javnog servisa ne da svoje zvanično objašnjenje razloga skidanja teksta svog kritičara sa svojih stranica.


(DEPO Portal/ak)

 

BLIN
KOMENTARI