PROŠLO JE 10 MJESECI

Šta se dešava sa istragom misteriozne smrti mlade Mostarke Lane Bijedić: I dalje se vodi kao ubistvo...

Hronika 07.08.20, 19:55h

Šta se dešava sa istragom misteriozne smrti mlade Mostarke Lane Bijedić: I dalje se vodi kao ubistvo...
Rezultati vještačenja njenog telefona, koji je, podsjetimo, otključan u jednoj agenciji u Njemačkoj, njene odjeće, bilješki i tragova izuzetih s lica mjesta, kao i toksikološke analize, bili su praktično beskorisni

 

Ni nakon deset mjeseci, koliko je proteklo od misteriozne smrti mlade Mostarke, nesuđene brucošice Lane Bijedić (19), nema pomaka u istrazi ovog slučaja koji je potresao cijeli region. 


Potvrdio je to za Avaz šef policije Zapadno-hercegovačkog kantona Milan Galić, kazavši da se i dalje vrše istražne radnje u ovom slučaju koji se vodi kao ubistvo.


Složeno djelo


- Radi se o vrlo složenom djelu i izuzetno teškom slučaju, gdje ne bismo smjeli, da tako kažem, brzati. Nastojimo rasvijetliti sve činjenice i kompletnu istragu vodimo pod nadzorom Tužiteljstva - kratko je kazao Galić. 


Odgovori iz Tužilaštva ZHK nisu stigli. Josip Aničić, jedan od tužilaca u ovom slučaju, jučer, kako je naveo za Avaz, zbog prezauzetosti nije mogao izaći ususret.


Iz ove pravosudne institucije su ranije za ovaj list kazali da će pristupiti cjelovitoj i sveobuhvatnoj novoj analizi svih do sada prikupljenih materijalnih i drugih dokaza te detaljnom pregledu iskaza svih do sada nešto više od 60 saslušanih svjedoka, a najavljivali su i svojevrsnu rekonstrukciju na licu mjesta.


Tijelo Lane Bijedić, podsjetimo, lokalni ribar uočio je 6. oktobra prošle godine u večernjim satima u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog.


Tog dana njen nestanak policiji je prijavila majka Nina, nakon što joj se kćerka, koja je u poslijepodnevnim satima trebala otputovati u Sarajevo na studij, nije javljala na telefonske pozive.


Nesretna djevojka je u prijepodnevnim satima majci kazala da će s prijateljicom otići na kafu, ali se, iz potpuno nepoznatih razloga, autobusom iz Mostara zaputila u Čapljinu, što je otkriveno snimcima s nadzornih kamera. S Autobuske stanice u Čapljini je pješačila više od pet kilometara do mjesta Trebižat, gdje joj se gubi trag.


Zanimljivo je da je njeno kretanje zabilježeno i na vijaduktu Studenci ispod kojeg je tijelo nađeno. Obdukcijski nalaz je pokazao, kako je to odmah izneseno iz Tužilaštva ZHK, da je nesretna djevojka izudarana, davljena i bačena u rijeku.


Vještačenja bez rezultata


Rezultati vještačenja njenog telefona, koji je, podsjetimo, otključan u jednoj agenciji u Njemačkoj, njene odjeće, bilješki i tragova izuzetih s lica mjesta, kao i toksikološke analize, bili su praktično beskorisni. 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI