Odgovoran potez

Odgođena druga povorka ponosa u Sarajevu

Hronika 06.08.20, 13:01h

Odgođena druga povorka ponosa u Sarajevu
Organizacioni odbor druge Bh. povorke ponosa je prethodnih mjeseci posvećeno i odgovorno radio na organizaciji povorke, uz potpuno poštivanje svih preporučenih mjera

 

Bh. povorka ponosa je protest koji ima za cilj da ukaže na neravnopravan položaj LGBTIQ osoba i svih ostalih marginaliziranih grupa u društvu, čija prava u jeku pandemije bivaju dodatno ugrožena i obezvrijeđena. Upravo zbog pandemije organizatori su odlučili da bi najbolje bilo odgoditi povorku.

 

Organizacioni odbor druge Bh. povorke ponosa je prethodnih mjeseci posvećeno i odgovorno radio na organizaciji povorke, uz potpuno poštivanje svih preporučenih mjera.

 

"Iza nas su brojni interni sastanci, kao i sastanci s nadležnim institucijama i međunarodnom zajednicom. U proteklom periodu smo aktivno razgovarali s LGBTIQ osobama i našim sugrađanima/kama te smo od same najave povorke bili svjesni specifičnosti organizacije u ovako izazovnim i nezahvalnim okolnostima. Zajednički, a u saradnji s našim saveznicima/cama smo preispitivali i razrađivali organizaciju druge Bh. povorke ponosa misleći na svaki detalj, od percepcije javnosti i podrške koju očekujemo, utjecaja na LGBTIQ zajednicu, insititucionalnih prepreka, epidemioloških mjera do važnosti i neophodnosti kontinuiranog skretanja pažnje na probleme s kojima se zajednica suočava, a koji su nažalost postali izraženiji usljed pojave koronavirusa.

 

Svjesne/i trenutno pogoršane epidemiološke situacije, kao odgovorni građani/ke i aktivisti/kinje, u ime solidarnosti sa svima koji na različite načine bivaju žrtve pandemije i nemara političkog sistema, a usljed brige o LGBTIQ zajednici koja i pored sistemskih propusta trpi i posljedice homofobije, donosimo odluku o pomjeranju druge Bh. povorke ponosa", stoji u saopćenju organizatora.

 

Druga Bh. povorku ponosa, kao masovni javni protest za ljudska prava, odgođena je za vrijeme kada epidemiološka situacija u državi bude povoljna, a o samom datumu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

 

U narednom periodu će biti organizovane javne tematske diskusije koje će problematizirati i dekonstruisati pitanje prava i slobode na okupljanje, a s javnošću će biti objavljivani i problemi i prepreke s kojima su se suočavali organizatori tokom organizacije druge Bh. povorke.

 

Bh. povorka ponosa, iako ne u svom zamišljenom formatu, će ipak biti obilježena 23. augusta nizom aktivnosti.

 

"Naglašavamo da kao savjesni/e i odgovorni/e građani/ke povorku odgađamo zbog epidemiološke situacije, ali skrećemo pažnju na niz problema koji su realnost organizacije LGBTIQ javnih događaja.

 

Bh. povorku ponosa nadležne institucije ne vide kao protest za ljudska prava, te pod izgovorom događaja visokog rizika nameću dodatne mjere osiguranja koje ne nameću nijednom drugom skupu okarakterisanom kao visokorizičnim.

 

Istovremeno, često smo suočeni s institucionalnom šutnjom, odbijanjem zahtjeva i administrativnom borbom kroz koju ne prolaze slični skupovi. Na teret nam se stavljaju nerealni zahtjevi koji u konačnici onemogućavaju naše pravo na slobodu okupljanja i zaštitu od države. Mi, LGBTIQ osobe smo izašli na ulicu i izlazit ćemo, ali je važno naglasiti da smo jedini koji plaćamo cijenu izlaska na ulicu i korištenja prava na slobodu okupljanja".

 

Organizatori su pozvali sve koji su na strani borbe za ljudska prava svih da ih kontaktiraju i s njima budu dio borbe i akcija koje će biti organizovane u budućem periodu.

 

"Mi nećemo odustati od borbe za slobodu i bolji život svih, jer ničiji život nije niti može biti u četiri zida", poruka je organizatora povorke.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI