NEKADA ŠAMPION NA TRŽIŠTU FOTOGRAFIJE

Dionice 'odletjele u nebo': KODAK se vraća u život, ali sada kao farmaceutska kompanija!

Biznis Klub 06.08.20, 10:41h

Dionice 'odletjele u nebo': KODAK se vraća u život, ali sada kao farmaceutska kompanija!
Kodak, nekadašnji fotografski div čiji su poslovi i dionice opustošili prelaskom na kamere bez filmova, u srijedu je dobio na vrijednosti čak 655%, što je pokrenulo najmanje šest zaustavljanja trgovanja zbog nestabilnosti

 

 

Američka kompanija Kodak, nekada šampion na tržištu fotografije, ponovo se budi. Sada kao farmacuetski proizvođač, koji će Amerikancima pomagati u boju protiv korona krize.


Dionice Eastman Kodak Co. skočile su za 2.441% ove sedmice dostizanjem tržišne vrijednosti od gotovo dvije milijarde dolara, nakon što je kompanija osvojila vladin zajam za pomoć u proizvodnji sastojaka koji se koriste u ključnim generičkim lijekovima za borbu protiv koronavirusa, prenosi Bankar.me.


Kodak, nekadašnji fotografski div čiji su poslovi i dionice opustošili prelaskom na kamere bez filmova, u srijedu je dobio na vrijednosti čak 655%, što je pokrenulo najmanje šest zaustavljanja trgovanja zbog nestabilnosti. Trgovano je sa više od 110 miliona dionica, što je 23 puta više od uobičajenog volumena.


Vrijednost kompanije popela se na 1,99 milijardi dolara u New Yorku, sa oko 100 miliona dolara nakon zatvaranja u petak.


Dionice Kodaka utrostručile su se u utorak zbog vijesti o kreditu u iznosu od 765 miliona dolara kako bi kompanija dio svojih fabrika preuredila za proizvodnju sastojaka za lijekove.


Zajam razvojne banke bio je prvi takve vrste prema Zakonu o odbrambenoj proizvodnji u saradnji sa Sjedinjenim Državama.


Ministarstvo dobrane namijenilo ga je za ubrzanje proizvodnje lijekova koji su u manjku, i onih koji se smatraju kritičnim za liječenje Covid-19, uključujući hidroksiklorokin, kontroverzni antimalarski lijek na koji se pozivao predsjednik Donald Trump.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI