Raste broj zaraženih

Vlada KS pravi ad hoc izolatorij do okončanja radova u Općoj bolnici

Hronika 04.08.20, 13:56h

Vlada KS pravi ad hoc izolatorij do okončanja radova u Općoj bolnici
S obzirom da radovi na tom izolatoriju ne mogu biti okončani prije septembra, a izolatorij KCUS-a na Podhrastovima ima maksimalni kapacitet 100 mjesta (već je popunjeno 71) uz stalni rast novooboljelih hitno treba pripremiti izolatorij za pacijente

 

Nakon što je Vlada KS zaključkom od 29. jula zadužila Ministarstvo zdravstva KS i Kantonalnu upravu civilne zaštite da pripreme i prijedlog alternativnog rješenja tj. objekta u kojem bi po potrebi bili uspostavljeni privremeni izolatorijski kapaciteti, u toku su sastanci svih nadležnih institucija kako bi tokom dana Vlada KS ponudila lokaciju za ad hoc izolatorij do okončanja radova na bivšem Armijskom medicinskom centru pored Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, potvrđeno je za Patriju.

 

I premijer KS Mario Nenadić kazao je za Patriju da ima sastanke u vezi zdravstva cijeli dan. 

 

S obzirom da radovi na tom izolatoriju ne mogu biti okončani prije septembra, a izolatorij KCUS-a na Podhrastovima ima maksimalni kapacitet 100 mjesta (već je popunjeno 71) uz stalni rast novooboljelih hitno treba pripremiti izolatorij za pacijente. 

 

Jedan takav je bio pripremljen još krajem marta na Građevinskom fakultetu sa 200 kreveta, ali je polovinom maja generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović obavijestila Vlade KS da im neće biti potreban taj prostor te je on vraćen u prvobitno stanje. U tom trenutku u Sarajevu je bilo tek nekoliko zaraženih osoba. 

 

Kako je za Patriju potvrdio jedan od članova Kriznog štaba KS i direktor Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović danas je usaglašen i plan aktivnosti Zavoda za izgradnju KS i UNDP-a u vezi radova na izolatoriju Opće bolnice.

 

“Mi ćemo odrediti tim ispred Opće bolnice koji će učestvovati u svim fazama rekonstrukcije objekta u koji može stati 150 kreveta i potpuno ćemo se brinuti o njemu”, kazao je Gavrankapetanović.

 

Inače, Opća bolnica je od 18. jula postala urgentni centar svih sedam dana u sedmice. Do 4. avgusta ukupan broj pregleda bio je 1.807, broj prijema u bolnicu 510, broj prijema preko urgentnog centra 174, broj otpusta 530, broj operacija (elektivnih i hitnih) 463. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI