VIDEO/ Direktorica KCUS-a vidno zabrinuta

Ko je zakazao?! Nešto nije uredu, previše je novozaraženih! Morat ćemo uvesti mnogo restriktivnije mjere!

Hronika 02.08.20, 15:18h

Ko je zakazao?! Nešto nije uredu, previše je novozaraženih! Morat ćemo uvesti mnogo restriktivnije mjere!
Moraće se uvesti mnogo restriktivnije epidemiološke mjere, jer građani ne poštuju mjere, ne nose maske i to je najopasnije. Ako poštujemo mjere, možemo se izboriti sa problemom, rekla je u razgovoru za Dnevnik 2 BHRT-a prof.dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu

 

O eksploziji broja zaraženih u Kantonu Sarajevo, prof dr Sebija Izetbegović navela je da se ne poštuju epidemiološke mjere:


- Objašnjenje ne teba tražiti daleko. Dovoljno vam je da prođete gradom i vidite da građani uopšte ne poštuju mjere, ne nose maske. Čak i oni koji nise maske, ne nose ih uglavnom propisno i da se okupljaju u velikom broju bez poštovanja fizičke distance. To je najopasnije.


O postojanju još nekih kritičnih tački za širenje koronavirusa, istakla je:


- Pa naravno, ti koji se kreću gradom otići će kasnije kući da ili će, kao jučer, da obiđu svoje starije članove porodica pa će to što pokupe u svojim šetnjama donijeti kući. Dakle, nije bitno gdje se okupljate, opasnije je naravno u zatvorenim nego na otvorenim prostorima. Ali svakako je obavezno nošenje maski i poštivanje fizičke distance, ukoliko se radi o većem broju prisutnih.


O tome da li je neko zakazao u situaciji kada dnevno imamo više od stotinu zaraženih...


- Ja ne znam da li je neko zakazao, ali nešto vrlo nije uredu, to je sasvim očigledno. Dakle, imati toliko novozaraženih je previše. Ako poštujemo mjere, možemo se izboriti s problemom. To što se mjere ne poštuju imamo ovo što imamo,a to nije dobro.


O eventualnom uvođenju restriktivnijih mjera...


- Ja mislim da će se morati uvesti mnogo restriktivnije mjere. Jer, vidjeli ste na samom početku, tamo februar-mart da su građani mnogo striktnije poštovali mjere, pa smo mi pandemiju držali pod kontrolom i bili smo jedna od najuzornijih zemalja, čak u svijetu. Svi su izražavali osobito poštovanje prema načinu na koji funkcioniramo. Međutim, u jednom trenutku, kada je došlo do gubitka bolesnika i na neki način do nekog prilično mogućeg gašenja zaraze, došlo je i do potpuno neobjašnjive relaksacije i prestanka poštivanja osnovnih mjera opreza i čuvanja. I , evo sad imamo ovo što imamo,ovo je zaista jako loše.


Sebija Izetbegović je rekla kako na Odjelu na Podhrastovima trenutno leže 64 pacijenta.


- U toku noći imali smo, na žalost, četiri smrtna slučaja,tako da su pokazatelji vrlo loši i mislim da bi se morale poduzeti mnogo striktnije mjere.


O tome može li zdravstveni sistem izdržati...


- Klinički centar se jedini brine o pacijentima oboljelim od korone. Opća bolnica uopće nema pripremljen izolatorij, mada su govorili da imaju 400 pripremljenih kreveta za bolesnike. Od toga nema za sada ništa. I onaj izolatorij koji je trebalo da bude izolatorij Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, nije počeo sa radom . Klinički centar još uvijek može da izdrži sa ovim brojem zaraženih. Pri tome, ne smijete zaboraviti da mi u ovom trenutku imamo 47 pozitivnih uposlenika Kliničkog centra, a da smo određeni broj uposlenika morali da pošaljemo na Podhrastove, da pomognu ovolikom broju teških bolesnika. I, na ovih 47 sutra moramo testirati troje naših doktora koji rade u izolatoriju, vrlo moguće su zaraženi. Znači da bi ta cifra od 50 bila ekstremno opasna, to bi značilo da testiramo sve njihove kontakte itd. Ne znam koliko će u ovom trenutku osoblja biti onemogućeno da radi u ovom periodu.


O neophodnoj medicinskoj opremi potrebnoj za liječenje Covida-19, Izetbegović je rekla da u ovom trenutlku KCUS ima dovoljno opreme i zaštitne opreme koja se troši u ogromnim količinama.


- Neki dan smo imali 74 pacijenta i svaki put tu opremu morate odlagati. Mi već pokrećemo tendere za nabavku opreme, ali to je teško, jer je čitav svijet u potrebi za nabavkom takve opreme, tako da se moramo pripremati i snabdijevati na vrijeme. U ovom trenutku zaista imamo opreme i možemo izdržati izvjesno vrijeme ovim tempom - rekla je prof. Sebija Izetbegović.

 

 
 
(BHRT/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)
 
 
 

 

BLIN
KOMENTARI