EKAVICU MOŽETE ČUTI NA SVAKOM KORAKU

Studentkinja iz Srbije očarana Neumom: 'Volim Bosnu i Bosance, volim i more... More u Bosni za mene je super kombinacija'

Nedjeljni magazin 01.08.20, 20:33h

Studentkinja iz Srbije očarana Neumom: 'Volim Bosnu i Bosance, volim i more... More u Bosni za mene je super kombinacija'
Ove godine se situacija drastično promijenila. U Neum su pohralili i oni koji nisu ni slutili da će ljetovati u BiH

 

 


Jedino u Neumu možete uživati u prstacima, specijalitetu koji je svuda u Evropi zabranjen, kao i u skrovitim fensi plažama, do kojih put znaju samo dobri poznavaoci prilika. Neum je i jedini grad na moru, koji će, za koju godinu, završiti pod mostom.


Ipak, ove i druge skrivene čari jedinog grada u BiH koji se nalazi na moru mnogim turistima nisu poznate. Jer, većini onih koji godinama ljetuju u Neumu nije ni do gala večera, ni do dalekih plaža, sa trščanim suncobranima i skupim ležaljkama, piše Srpskainfo.


Penzioneri iz BiH godinama dolaze u Neum na more, na nekoliko dana, neki iz navike, jer su prije rata njihova preduzeća ovdje imala odmarališta, a neki zato što nemaju pasoš, jer ionako nemaju novaca da putuju po bijelom svetu.


Česti gosti u Neumu su i porodice skromnijih finansijskih mogućnosti, zato što je ovdje smještaj znatno jeftiniji nego u Hrvatskoj. Uz to, mobilne telefone građani BiH mogu koristiti bez rominga, a nema ni gimnastike sa stranim valutama i preračunavanjem cijena jer se, logično, ovdje, kao i svuda u BiH, sve plaća domaćim konvertibilnim markama.


Ali, ove godine se situacija drastično promijenila. U Neum su pohralili i oni koji nisu ni slutili da će ljetovati u BiH.


Kada su Crna Gora, Hrvatska i Grčka, zbog epidemije korone, stavile rampe na svoje granice, 24 kilometra bosanskohercegovačke obale na Jadranu okupirali su gosti iz Beograda, Novog Sada, Bihaća, Banjaluke i mnogih drugih gradova u sjevernoj BiH i u Srbiji.

 

neum-ljeto-2020-9


„Du ju spik ingliš“ vam u Neumu neće biti od neke koristi, ali ekavicu možete čuti na svakom koraku.


Među turistima je ove godine mnogo mladih. Đina Milošević, studentkinja iz Užica je, kao i većina njenih vršnajka, oduševljena Neumom.


– Volim Bosnu i Bosance, a volim i more. More u Bosni je za mene super kombinacija – kaže Đina.


No, mnogi lokalci bi je, da su ovo čuli, pogledali poprijeko. Jer, oni se ljute kad neko za Neum kaže da je „bosanski grad“.


– Neum je, naravno, u Hercegovini, to zna svako ko se razume u geografiju. Ako neko kaže da je Neum u Bosni, onda i ja mogu reći da je Sarajevo u Hercegovini – kaže gradonačelnik Neuma Živko Matuško, koji je, naravno, “čisti” Hercegovac.

 

neum-ljeto-2020-8


Neki čak smatraju, mada to ne kažu glasno, da je Neum „hrvatski grad“. O kakvom se narativu ovdje radi svjedoče i grafiti s porukama koje nije pristojno spominjati u pristojnim medijima.


Mehmed Imamović je Bosanac, ali je i pravi neumski barba, takoreći lokalac. On zna ono što turisti ne znaju. Ovaj penzionisani revizor iz Tuzle ima kuću u Neumu i već decenijama ovdje provodi ljeta. Dugo je, kaže, gledao kako kolone turista, Jadranskom magistralom, prolaze kroz Neum, hrleći u Hrvatsku. A šta to, zaboga, Hrvatska ima, a da Neum nema!?


Nastavak teksta i fotografije pogledajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad) 

 

 

BLIN
KOMENTARI