Dva mosta, odmorište i skoro pet kilometara saobraćajnice

Moderna cesta će približiti Sarajevo i Mostar: Za izgradnju dionice Tarčin - Ivan grant od 11,8 miliona eura

Hronika 30.07.20, 11:22h

Moderna cesta će približiti Sarajevo i Mostar: Za izgradnju dionice Tarčin - Ivan grant od 11,8 miliona eura
Ministar Bevanda ocijenio je da je ovo projekt koji nije značajan samo za BiH nego i za regionalno povezivanje, jer je dio Paneuropskog koridora Vc koji vodi ka Jadranskom moru

 

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktor Evropske investicijske banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Matteo Rivellini potpisali su sporazum o grantu Evropske unije u vrijednosti 11,78 miliona eura za izgradnju poddionice Tarčin - Ivan.

 

Ugovor o grantu za financiranje izgradnje autoceste na koridoru Vc potpisan je korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju virusa Covid -19.

 

Zahvaljujći ovim grant sredstvima Evropske unije bit će financirani radovi na izgradnju nove dionice autoceste približne dužine 4,9 kilometara, uključujući dva mosta i odmorište na dionici Tarčin - ulaz u tunel Ivan.

 

Ministar Bevanda ocijenio je da je ovo projekt koji nije značajan samo za BiH nego i za regionalno povezivanje, jer je dio Paneuropskog koridora Vc koji vodi ka Jadranskom moru.

 

- Ovo je projekt koji će dodatno približiti Sarajevo i Mostar i skratit će udaljenost na ovoj dionici spajanjem ceste M-17 s koridorom Vc. Osim bržeg i ugodnijeg putovanja izgradnjom ove moderne ceste otvara se i ekonomska perspektiva i poboljšava zaštita okoliša - naglasio je ministar Bevanda nakon potpisivanja ugovora.

 

Projekt će implementirati JP „Autoceste Federacije BiH“, a dio je ukupnog ulaganja kroz kredite EIB-a i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) - saopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI