Je li Vlada KS 'brod koji tone'

Nenadić nije prihvatio ostavke Jasne Agić i Rusmira Mesihovića, SBB neće podržati DF?

Front 29.07.20, 17:13h

Nenadić nije prihvatio ostavke Jasne Agić i Rusmira Mesihovića, SBB neće podržati DF?
Agić je ostavku podnijela polovinom jula, a Mesihović prošle sedmice

 

Premijer Vlade KS Mario Nenadić (SBB) još nije prihvatio ostavku ministrice rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Jasne Agić (SBB) ni ministra zdravstva Rusmira Meshovića (DF). Agić je ostavku podnijela polovinom jula, a Mesihović prošle sedmice.

 

SBB još uvijek nije dao prijedlog kandidatkinje koja bi trebala zamijeniti Agić, dok je Demokratska fronta najavila da je njihov prijedlog doktor Nijaz Štitkovac za ministra zdravstva. Prema informacijama koje su se pojavile nakon ovog prijedloga DF-a, SBB nije voljan podržati imenovanje Štitkovca. Time bi se pokazalo da tijesna skupštinska većina od 18 zastupnika koju čine SDA, SBB, DF i Haris Pleho više ne postoji.

 

Jedan od članova Komisije za izbor i imenovanja i administrativna pitanja Skupštine KS za Patriju je potvrdio da nisu zaprimili zvaničan prijedlog za imenovanje novih ministara u Vladi KS.

 

Cijeli proces je stopiran zbog nepostojanja saglasnosti koalicionih partnera za imenovanje ministra zdravstva koji je u vrijeme pandemije koronavirusa prijeko potreban zbog svih nadležnosti koje ima Ministarstvo. I SBB još nije donio konačnu odluku o prijedlogu za ministricu rada i socijalne politike.

 

Zakon o Vladi KS nalaže da ako premijer prihvati ostavku pojedinog člana Vlade, rješenje o razrješenju potvrđuje Skupština Kantona na prvoj narednoj sjednici. Premijer će novog člana Vlade imenovati i predstaviti na sjednici Skupštine Kantona i zatražiti glasanje o potvrđivanju imenovanja tog člana. No, upravo zbog nejasne situacije i upitnom podrškom imenovanjima Nenadić još nije prihvatio ostavke.

 

Neki od zastupnika s kojima smo razgovarali izražavaju negodovanje zbog dešavanja u Vladi KS i to samo četiri mjeseca nakon imenovanja Vlade Marija Nenadića i uspostavljanja nove skupštinske većine.

 

Aljoša Čampara, zastupnik SDA u Skupštini KS nedavno je kazao da je evidentno da će biti određenih problema i kod imenovanja ministra zdravstva.

 

Nakon što je ostavku podnio i Mesihović u ovom mjesecu iz opozicije su poručili da je Vlada KS “brod koji tone”. Sve su glasnije najave da bi moglo doći i do nove rekonstrukcije Vlade KS, ali ne prije lokalnih izbora.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI