predsjedavajući skupštine ks o svom stanju

Čelik o borbi s korona virusom: 13 dana sam bio u izolatoriju, 15 sa visokom temepraturom, moj oporavak će trajati duže zbog...

Front 27.07.20, 18:13h

Čelik o borbi s korona virusom: 13 dana sam bio u izolatoriju, 15 sa visokom temepraturom, moj oporavak će trajati duže zbog...
- Ja sam odmah nakon izlaska iz bolnice dobio rješenje da sam izašao iz samoizolacije i od tog momenta sam se pojavio na radnim obavezama - kazao je Čelik

 

Mirza Čelik, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo bio je gost emisije Dobar dan BiH Hayat TV-a.



- Kakva je trenutno atmosfera u Skupštini Kantona Sarajevo?

 

Skupštinska većina je stabilna. Svakodnevno imamo radne sastanke. Danas smo imali jedan šestosatni sastanak. Radimo svakodnevno u interesu građana KS.


- Poznato je da su zastupnici još u maju usvojili Prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo, popularan kao “Korona-zakon”. Zakon je usvojen s 18 glasova za i 16 protiv. Zastupnici opozicije imali su brojne zamjerke na ovakav zakon. Šta je pokazala praksa, jesu li zamjerke bile na mjestu?

 

Opozicija treba da kritikuje i da ne glasa. Oni se toga i drže. Sve što je dobro nikad neće podržati tako da evo imat ćemo i na sutrašnjoj sjednici rebalans budžeta pa imamo poziv udruženja poslodavaca  da se podrži rebalanas budžeta. Tako je bilo i sa korona-zakonom .Mi smo uskratili sve one blagodati koje je imala stara Vlada i zastupnici na način da smo pokrenuli sveobuhvatnu analizu i da smo shvatili da trebamo raditi uštede kako bi našem realnom sektoru što više pomogli. Jedini smo kanton koji je odobrio isplatu neto plata, a znate da je FBiH odredila da će platiti bruto odnosno poreze.


- Raste broj zaraženih koronavirusom u Kantonu Sarajevo. I vi ste ga prebolovali. Kako se osjećate sada? Kako je prošao taj period bolovanja?

 

Ja sam bio u Podhrastovima, u izolatoriju 13 dana. Nažalost, ja sam 15 dana imao visoku temperaturu. Građanima bi zaista poručio da se trebaju čuvati, ovo je vrijeme takvo kakvo jeste da je taj virus mutirao. Imamo  svakodnevno  rast oboljelih. U Podhrastovima imamo dovoljno smještajnih kapaciteta za  te pacijente i relativno se brzo oporavljaju ti pacijenti. Ja dobijam informacije i od tih pacijenata koji su izašli iz izolatorija da 7-10 dana od te terapije koju su dobili  za upalu pluća su djelotvorni i pacijenti se oporave i nakon 2 negativna testa izađu iz izolatorija. Oporavak će trajati duže, bar kod mene zbog jake upale pluća. Nadam se da nije tako kod drugih pacijenata. Ja mislim da ću za 15-20 dana biti u punom kapacitetu. Ja sam odmah nakon izlaska iz bolnice dobio rješenje da sam izašao iz samoizolacije i od tog momenta sam se pojavio na radnim obavezama.

 

Kompletan razgovor potražite ovdje

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI