pretrpljene velike štete

Turistička zajednica KS izdvojila milion KM za pomoć turističkom sektoru zbog najvećeg pada prometa tokom pandemije

Biznis Klub 27.07.20, 15:13h

Turistička zajednica KS izdvojila milion KM za pomoć turističkom sektoru zbog najvećeg pada prometa tokom pandemije
- Otvaranje granice BiH prema europskim i ostalim zemljama čiji stanovnici posjeduju validne potvrde o zdravstvenom stanju može predstavljati značajan faktor za popunjavanje hotelskih kapaciteta i oživljavanje ukupne turističke ponude - poručio je Jeličić

 

Turistička zajednica Kantona Sarajevo prva je u Bosni i Hercegovini pokrenula inicijativu za dodjelu direktne pomoći turističkom sektoru, jer je imao najveći pad prometa zbog proglašenja pandemije uzorkovane koronavirusom.

 

Kako je rečeno na današnjem potpisivanju ugovora, uz saglasnost Vlade Kantona Sarajevo, a nakon analize Programa rada i Finansijskog plana za 2020. godinu, Turistička zajednica Kantona Sarajevo je izdvojila milion KM.

 

Od navedenih interventnih sredstva raspodjele, 800.000 KM je Javnim pozivom predviđeno za podršku hotelijerima, 150.000 KM za turističke agencije, te 50.000 KM za turističke vodiče sa izdatom iskaznicom, kazao je ministar privrede KS Draško Jeličić

 

Ovim povodom zahvalio je turističkim radnicima na strpljenju.

 

- Otvaranje granice BiH prema europskim i ostalim zemljama čiji stanovnici posjeduju validne potvrde o zdravstvenom stanju može predstavljati značajan faktor za popunjavanje hotelskih kapaciteta i oživljavanje ukupne turističke ponude - poručio je Jeličić.

 

Kazao je da mu je veoma drago što je došlo do potpisivanja ugovora između Kantona Sarajevo i turističkih djelatnika koji su najvažniji za promociju turizma u KS pa i šire.

 

- Doći će do nekih inicijalnih sredstava za rješavanje zaposlenosti i radnika koji rade u turizmu i onda još za neke troškove koje imaju turistički djelatnici, a kojima je potpuno zaustavljen posao. Izdvojena su sredstva da se pomogne ovaj sektor. Sredstva nisu velika da bi se mogla zadovoljiti sve potrebe troškova koje imaju turistički djelatnici, a koji jednostavno ne mogu da pokriju svoje troškove jer gostiju u Sarajevu nema - istakao je Jeličić.

 

Senad Halilović, predstavnik firme Mrkulić Company u čijem su vlasništvu hoteli Hollywood i Hills na Ilidži, kazao je da će ova sredstva značiti puno.

 

- Vidite i sami koji i koliki se hoteli zatvaraju. U hotelima imate fiksne troškove, bez obzira na to imate li gostiju ili ne. Za veće hotele koji u aprilu nisu radili, fiksni troškovi bez plata iznosili su 50.000 KM. To su cifre koji nijedan hotel ne može izdržati - rekao je Halilović.

 

Iz Ministarstva napominju da su se općine pridružile ovom programu pomoći privrednicima i fizičkim licima koja su svoju djelatnost registrovali u općinama.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI