Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisije

'U drugoj polovini godine mi slavimo što smo donijeli budžet. Loša poruka, ali tako je. To smo mi...'

Front 27.07.20, 13:50h

'U drugoj polovini godine mi slavimo što smo donijeli budžet. Loša poruka, ali tako je. To smo mi...'
Smatra da su članovi Komisije danas napravili dobar dogovor, da su omogućili da se što prije realizira pitanje izbora i na kraju da institucije dobiju budžet kojim treba da raspolažu

 

Predsjedavajuća Zajedničke komisije koja je usaglasila teksta Zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu Dušanka Majkić (SNSD) izjavila je novinarima da su se stekli uslovi da Predstavnički dom danas, a Dom naroda u srijedu, usvoje budžet institucija BiH za 2020. godinu.

 

Po njenim riječima, na taj način će se omogućiti održavanje lokalnih izbora "i sve ostalo".

 

- U drugoj polovini godine mi slavimo to što smo donijeli budžet. Loša poruka, ali tako je. To smo mi - navela je Majkić.

 

Po njenim riječima, ne može niko, pa ni lideri političkih stranaka, da donose nezakonite odluke.

 

Kometirajući odluku Predsjedništva BiH da umanji iznos u budžetu za Parlamentarnu skupštinu BiH, kazala je da ne može ni Predsjedništvo ni Vijeće ministara ni Ministarstvo finansija da umanjuje budžetska sredstva Parlamentarnoj skupštini.

 

- Kako to niko drugi nije zaslužio nego samo Parlamentarna skupština? Ne može, to nije stvar na koju može uticati Predsjedništvo BiH. To je nedostatak poštovanja prema Parlamentranoj skupštini BiH - smatra Majkić.

 

Smatra da su članovi Komisije danas napravili dobar dogovor, da su omogućili da se što prije realizira pitanje izbora i na kraju da institucije dobiju budžet kojim treba da raspolažu.   

 

Na novinarsku konstataciju da je član Predsjedništva BiH, koje je donijelo odluku o umanjenju sredstava za parlament BiH, njen stranački lider Milorad Dodik, Majkić je kazala "pa neka je".

 

- Hoćemo li mi konačno gledati šta kaže zakon ili šta kažu stranački lideri? Možemo li jednom ispoštovati da ono što kaže zakon, da je to osnovno? Zar to nije jedan principijelan stav - kazala je Majkić.

 

Upitana hoće li se Dodik ljutiti na nju, odgovorila je "pa možda, možda se ljuti".

 

- Znate svi dobro kakav je Milorad Dodik. On je autoritet i kad griješi, ali kad mu pokažeš prstom član taj i taj, gdje eksplicitno to piše... Ne može niko nikoga natjerati da radi protivzakonito - kazala je Majkić.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI