Hitna sjednica

Predstavnički dom PSBiH danas o Izvještaju zajedničke komisije za usaglašavanje budžeta

Front 27.07.20, 07:55h

Predstavnički dom PSBiH danas o Izvještaju zajedničke komisije za usaglašavanje budžeta
Poslovnicima oba doma je propisano da je za postizanje dogovora neophodna većina glasova svih članova zajedničke komisije za usaglašavanje i u toj većini zastupljenost sva tri konstitutivna naroda, kao i većina iz svakog doma

 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na hitnoj sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra Izvještaj Zajedničke komisije oba doma PSBiH o postizanju identičnog teksta Zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

 

Prije sjednice Doma trebala bi biti održana sjednica Zajedničke komisije čiji je zadatak da usaglasi tekst Zakona o budžetu, koji su Predstavnički dom i Dom naroda usvojili sa različitim amandmanima.

 

U Komisiji za usaglašavanje su, iz Predstavničkog doma Dragan Bogdanić (SNSD), Predrag Kožul (HDZBiH) i Adil Osmanović (SDA), a iz Doma naroda Lidija Bradara (HDZBiH), Asim Sarajlić (SDA) i Dušanka Majkić (SNSD).

 

Poslovnicima oba doma je propisano da je za postizanje dogovora neophodna većina glasova svih članova zajedničke komisije za usaglašavanje i u toj većini zastupljenost sva tri konstitutivna naroda, kao i većina iz svakog doma.

 

Posjećanja radi, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je 15. jula podržao Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH, s jednim usvojenim amandmanom, dok je Dom naroda državnog parlamenta 21. jula usvojio prijedlog budžeta, sa šest amandmana.

 

Nakon sjednice Zajedničke komisije za usaglašavanje, bit će potrebno održavanje sjednica Predstavničkog doma i Doma naroda, koji bi trebali razmatrati izvještaj te komisije.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI