'maraton, a ne sprint'

Najviše smrti, ali ima nešto drugo: I dalje traje dilema da li je švedska strategija protiv korona virusa bila pametnija od svih drugih?

Hronika 24.07.20, 15:02h

Najviše smrti, ali ima nešto drugo: I dalje traje dilema da li je švedska strategija protiv korona virusa bila pametnija od svih drugih?
Posljednje brojke sugeriraju da se Švedska bolje snalazi u borbi protiv virusa. Prijavljeni smrtni slučajevi mjere se u jednocifrenim brojkama veći dio jula, u suprotnosti s vrhuncem pandemije u aprilu kada je u nekoliko navrata javljeno o više od stotinu preminulih u jednom danu

 

 


Više od 5.500 ljudi  preminulo je od Covid-19  u Švedskoj koja broji samo 10 miliona stanovnika. To je jedna od najviših stopa smrtnosti u odnosu na broj stanovnika u Evropi, i daleko je najviša među nordijskim zemljama. Za razliku od Švedske, ostale nordijske zemlje izabrale su restriktivne mjere u ranim fazama pandemije.


Posljednje brojke sugeriraju da se Švedska bolje snalazi u borbi protiv virusa. Prijavljeni smrtni slučajevi mjere se u jednocifrenim brojkama veći dio jula, u suprotnosti s vrhuncem pandemije u aprilu kada je u nekoliko navrata javljeno o više od stotinu preminulih u jednom danu.


Također je zabilježen značajan pad broja teških slučajeva, dok nove brojke prijema u jedinice intenzivne njege opadaju tek na nekolicinu svakog dana. Iako te cifre još nisu tako niske kao u drugim skandinavskim zemljama, to predstavlja značajno poboljšanje.


-  To zvuči dobro, konačno smo tamo gdje smo se nadali da ćemo biti mnogo ranije - izjavio je Anders Tegnell, državni epidemiolog koji predvodi švedsku strategiju. Priznao je da je mnogo preminulih, posebno u švedskim staračkim domovima. On, međutim, vjeruje da još „nema snažnih dokaza da bi restriktivne mjere  mogle stvoriti toliku razliku“.         


Švedska se uglavnom oslanjala na propise o fizičkoj distanci od početka pandemije, uključujući i rad od kuće tamo gdje je to moguće i izbjegavanje javnog saobraćaja.


Također su uvedeni zabrana okupljanja 50 i više ljudi, restrikcije na posjete staračkim domovima, i posluživanju samo za stolovina u restoranima. Vlada je u više navrata opisala pandemiju kao „maraton, a ne kao sprint“, tvrdeći kako mjere imaju za cilj da budu dugoročne, prenosi BBC.

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI