Predsjednik Srbije u Banjoj Luci

Vučić: Želim kontakte i s bošnjačkim i hrvatskim zvaničnicima u BiH

Front 23.07.20, 12:33h

Vučić: Želim kontakte i s bošnjačkim i hrvatskim zvaničnicima u BiH
Podržavamo teritorijalni integritet BiH, ali nam niko ne može oduzeti pravo da podržavamo RS i njen opastanak te pomažemo svom narodu u RS

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Banjoj Luci da želi kontakte i s bošnjačkim i hrvatskim zvaničnicima u Bosni i Hercegovini, a ne samo srpskim te da najvažnije za sve narode da se sačuva mir.

 

-Nemam tu vrstu problema i želim što više kontakata i razgovaram ponekad s različitim predstavnicima vlasti u BiH - rekao je Vučić novinarima u Banjoj Luci te podsjetio na sastanak koji je imao s liderima HDZ-a i SDA-a, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

 

Istakao je da je za njega važnije da se rade konkretni projekti, posebno infrastrukturni.

 

-Mi tu vrstu problema nemamo, moramo da živimo zajedno i tako želimo da živimo - kazao je on i dodao da i Srbi, Bošnjaci i Hrvati moraju da sačuvaju mir.

 

Naveo je da Srbija svojim potpisom garantuje provođenje Dejtonskog sporazuma, a taj potpis garantuje RS te da Srbija ne ugrožava BiH.

 

-Podržavamo teritorijalni integritet BiH, ali nam niko ne može oduzeti pravo da podržavamo RS i njen opastanak te pomažemo svom narodu u RS - rekao je Vučić i precizirao da je Srbija u protekle tri godine doznačila tom bh. entitetu 59,2 miliona eura te finansirala projekte u 48 lokalnih zajednica u RS i u onim s većinskim srpskim stanovništvom u FBiH, kao i Brčko Distrikt.

 

Vučić je rekao da se postavlja pitanje šta bi se dobilo "eventualnom revizijom presude za genocid po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije, te upitao šta bi se očekivalo od srpskog naroda i odnosa s Srbijom“.

 

-Mislim da treba da se povezujemo i gradimo povjerenje, a ne da insistiramo na nepovjerenju. Vi znate šta mislim o užasu koji se dogodio u Srebrenici, ali očigledno da to nekome nije dovoljno – dodao je predsjednik Srbije.

 

Istakao je da Srbiju raduju svi infrastrukturni projekti, kao i da je protekle noći poslala RS 10.000 testova za koronavirus te će pomoći i u narednom periodu, jer Srbima "ma gdje god da žive je jedna matica - Srbija“.

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da je ponosan što Republika Srpska i Srbija "egzistiraju kao dvije države na ovim prostorima“.

 

-Sviđalo se to nekome ili ne, ali to tako jeste - ustvrdio je Dodik.

 

Na sastanku s Vučićem će, kaže, razgovarati o statusu Kosova i RS, te će iznijeti neke svoje ideje, a Vučić je dodao da je spreman da ih sasluša.

 

-Radujem se što ćemo razgovarati ne samo o našim projektima nego i o nekim važnim pitanjima, kao što je status RS, kao što je Kosovo. Sigurno ćemo predočiti neke ideje koje će sigurno biti nešto što lebdi u vazduhu, ali o čemu treba da razgovaraju državnici – rekao je Dodik.

 

Tokom posjete Univerzitetskom kliničkom centru u Banjoj Luci, gdje su uručeni ključevi 15 sanitetskih vozila, Dodik i predsjednica RS Željka Cvijanović su zahvalili Srbiji na pomoći zdravstvenom sektoru.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI