Akademici, profesori, primarijusi, doktori...

U Općoj bolnici u Sarajevu formiran Senat - akademsko savjetodavno tijelo: Evo ko su članovi

Hronika 22.07.20, 16:57h

U Općoj bolnici u Sarajevu formiran Senat - akademsko savjetodavno tijelo: Evo ko su članovi
Senat čine akademici, profesori, primarijusi i doktori iz različitih medicinskih oblasti, zalagat će se da svojim znanjem pomognu i daju svoj doprinos u razvoju zdravstvenog sistema i Opće bolnice

 

Istaknuti  ljekari, vrhunski stručnjaci, koji iza sebe imaju dugogodišnje  iskustvo u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, kao i nekoliko ljekara iz privatnog sektora, formirali su na danas održanoj sjednici Senat Opće bolnice - najviše akademsko savjetodavno tijelo te ustanove.

 

Senat čine akademici, profesori, primarijusi i doktori iz različitih medicinskih oblasti, zalagat će se da svojim znanjem pomognu i daju svoj doprinos u razvoju zdravstvenog sistema i Opće bolnice.

 

Među 20 senatora, koliko ih je danas prisustvovalo konstituirajućem sastanku, za predsjednicu je jednoglasno izabrana prim.dr. Milena Lovre - Bilbija, specijalista anesteziologije koja je u mirovinu otišla nakon rada od 18 godina u Kliničkom centru i 22 godine u Općoj bolnici.

 

Ideja za formiranje Senata je potekla od prof. dr. Ismet Gavarankapetanovića v. d. direktora Opće bolnice, koju su svesrdno podržale njegove kolege, od kojih je zatražio da svojim bogatim iskustvom i znanjem pomognu zdravstvu, pogotovo  u vremenu pandemije koronavirusa.

 

Senat će donositi zaključke i mišljenja o aktuelnim pitanjima u zdravstvenom sistemu, pokretati inicijative i ukazivati na eventualne anomalije u zdravstvu i predlagati rješenja. 

 

Kao stručno i savjetodavno tijelo u oblasti osnovnih nadležnosti Ustanove, odnosno u stručno-medicinskom i etičkom aspektu djelovanja uopće i konkretnim slučajevima, Senat će davati prijedloge i sugestije u pogledu stručnih pitanja o liječenju pacijenata u Bolnici, potpuno besplatno.

 

Senat Javne ustanove Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo će svoj rad organizirati prema radnim tijelima za posebne oblasti medicine.

 

Dugogodišnji prijatelji i stari znanci, koji su gradili zdravstveni sistem u BiH u najtežim ratnim i poslijeratnim danima, rado su se odazvali pozivu Ismeta Gavrankapetanovića, da svojim znanjem i kompetencijama pomognu u trasiranju najboljeg puta kojim treba da ide razvoj te zdravstvene ustanove na dobrobit svih pacijenata. 

 

Njihov entuzijazam, želja i volja da učestvuju u novim procesima i da prenesu dugo godina sticano znanje i umijeće, ohrabruje i obećava, saopćeno je iz Opće bolnice.

 

Senat Opće bolnice čine doktori, profesori, primarijusi: Ismet Gavrankapetanović, Halima Resić, Nada Kuluder-Ćimić, Šerif Bešlić, Jasenko Karamehić, Emir Solaković, Šukrija Đozić, Adnan Dizdar, Ibro Gavrankapetanović, Jasna Gutić, Ibrahim Pačo, Mehmed Javorić, Josip Jurišić, Youssef Hajir, Momir Šmitran, Milena Lovre –Bilbija, Semin Bećirbegović, Senad Maksić, Sead Željo, Senad Mehmedbašić, Mirsad Kacila, Karlo Masak, Milan Mandilović, Hasan Leto, Suad Fazlagić, Zoran Hadžiahmetović, Jožica Baralić, Fahrudin Kulenović, Željko Ler, Dragan Stevanović, Sarija Agić i Zlatko Mahić.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI