Suđenje u doba korone

Ročište za bjekstvo Amela Sejfovića iz KPZ Sarajevo: Sutkinja naredila da novinari prate suđenje u tami?!

Hronika 22.07.20, 12:26h

Ročište za bjekstvo Amela Sejfovića iz KPZ Sarajevo: Sutkinja naredila da novinari prate suđenje u tami?!
Zašto je novinarima važno da vide šta se dešava u sudnici, upitala je predsjedavajuća Vijeća koja je izricanje presude Amelu Sejfoviću i drugima zakazala za 27. juli

 

Amel Sejfović, koji je osuđen na 14 i po godina zatvora zbog pljačke Raiffeisen banke i ubistva bicikliste, danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu kazao da je kriv za bjekstvo iz KPZ Sarajevo, ali ne i za organizovani kriminal.

 

- Upravo zbog toga nisam pristao da priznam krivicu i završim sa ovim postupkom, te tako smanjim sudske troškove, rekao je kratko Sejfović u svojoj završnoj riječi u predmetu u kojem mu se, skupa sa Dževadom Hazićem, Amirom Ibrahimijem i Miloš Igorom sudi zbog organizovanja kriminalne grupe koja mu je omogućila bijeg iz KPZ-a Sarajevo.

 

Dok se Hazić složio sa svojim advokatom i nije iznosio završnu riječ, Ibrahimi i Miloš su bili nešto opširniji. Ibrahimi je mišljenja da Tužilaštvo nije dostavilo niti jedan dokaz protiv njega a koji ga tereti da je bio pripadnik organizirane kriminalne grupe. Zamolio je Sud da ga oslobodi jer navedeno djelo nije počinio. Miloš je kazao da je on "nevin čovjek", koji ima povjerenje u Sud.

 

- Nadam se da ćete donijeti oslobađajuću presudu, kazao je optuženi Miloš Igor.

 

Izricanje presude predsjedavajuća Vijeća, sutkinja Elvira Begović je zakazala za 29. juli.

 

Sutkinja Begović je, prije nego je počelo današnje ročište, sudskoj policiji naredila da nikoga osim stranaka u postupku ne pušta u sudnicu, te da publika ročište prati iz prostorije namijenjene za praćenje suđenja.

 

Ne bi tu bilo ništa neobično ni strano da LCD, preko kojeg je javnost trebala da prati proces, nije radio. Tona ima, slike nema. Na upit autora ovih redova zašto ne može pratiti suđenje u sudnici, daktilografkinja je drskim i povišenim tonom kazala da je tako naredila sutkinja te da za ostale informacije pitamo upravo nju.

 

Dok je prisutna javnost osluškivala kada će se nešto desiti u sudnici, iz "tame" nam se obratila sutkinja Begović: "Zašto bi novinarima bilo važno da imaju sliku ročišta?".

 

Naravno, odgovor joj nismo mogli dati. Uradila je to ona, rekavši da je "prvenstveno javno zdravlje u pitanju"?!

 

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI