PLJUŠTE REAKCIJE NAKON USVAJANJA BUDŽETA

HDZ je uspio, ništa do sredine avgusta: Još jedan korak u prolongiranju izbora s ciljem njihovog sprječavanja!

Front 21.07.20, 18:11h

HDZ je uspio, ništa do sredine avgusta: Još jedan korak u prolongiranju izbora s ciljem njihovog sprječavanja!
Pljušte reakcije nakon što su danas u Domu naroda PS BiH usvojene dvije verzije državnog budžeta za 2020. godinu. I dok jedni vjeruju da će se več iduće sedmice usaglasiti konačna verzija budžeta, drugi tvrdi da ovo znači prolongiranje čitavog procesa za naredni mjesec, čime će se u pitanje dovesti i održavanje izbora u novembru

 

 

DF - Dodatno usaglašavanje budžeta HDZ-ov mehanizam blokade izbora


Demokratska fronta smatra da su delegati u Domu naroda koji dolaze iz HDZ-a amandmanskom procedurom i s tim povezanim manipulacijama svjesno izdejstvovali guranje prijedloga budžeta na dodatno usaglašavanje, te time načinili još jedan korak u prolongiranju izbora s ciljem njihovog sprječavanja. 


Jasno je da je namjera bila stvoriti različite vrste teksta prijedloga budžeta institucija u dva parlamentarna doma s ciljem dodatnog usaglašavanja. 


Samo prolongiranje usvajanja budžeta, koji u ovom slučaju ne može biti usvojen do sredine augusta, dokazuje da je krajnja namjera HDZ-a, pomenutim razvlačenjem, u potpunosti onemogućiti izbore. 


Time se pokazuje da HDZ-e u kontinuitetu vrši udar na demokratski institut izbora i produbljuje političku krizu iz svojih stranačkih interesa a na štetu građana i države, saopćeno je iz DF-a.


Borenović: Dok Evropska unija usvaja budžet, mi odugovlačimo


Dok Evropska unija usvaja budžet za narednih sedam godina, a koji je usmjeren na razvojne projekte, reforme i ekonomski oporavak, mi živimo u zemlji u kojoj se na izmaku mjeseca jula odugovlači sa konačnim usvajanjem budžeta za ovu godinu - izjavio je predsjednik PDP-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Branislav Borenović.


Ističe da se vladajuća koalicija SNSD-SDA-HDZ bavi politikantskim igrama, te "odugovlačeći usvajanje budžeta kupuju sebi vrijeme da bi popunjavali fotelje i onemogućili odvijanje demokratskih procesa“. 


Ističe da je budžet za 2020. godinu trebao biti usvojen na isteku prethodne ili najkasnije početkom tekuće godine, što je i normalna praksa.


- Umjesto budžetom, razvojem, kakvim-takvim napretkom, vladajuća koalicija bavila se samo podjelom plijena. Tokom prethodne dvije godine pokazali su da su jedino sposobni za prepirke ko će zasjesti na koju poziciju, dok građani ostaju taoci njihove pogubne politike koja će, uvjeren sam, biti poražena na narednim izborima - zaključio je Borenović.


Špirić: Vjerujem da će naredne sedmice u oba doma biti usvojen budžet


Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić je, nakon što je taj dom danas usvojio Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, izjavio novinarima kako vjeruje da će naredne sedmice u oba doma imati usvojen budžet za 2020. godinu.


Napomenuo je da je Dom naroda prijedlog budžeta usvojio u različitom tekstu u odnosu na onaj koji je prošle sedmice usvojio Predstavnički dom državnog parlamenta, te da će biti potrebno izvršiti usaglašavanje između domova.


- Ne radi se o nekim drastičnim promjenama koje bi zahtijevale dugo usaglašavanje, tako da očekujem naredne sedmice, ukoliko svi pokažu političku volju, da ćemo doći do konačnog teksta budžeta identično usvojenog u oba doma Parlamentarne skupštine BiH - naveo je Špirić.


Dodao je da mu je žao što se ušlo u amandmansku fazu, jer ne radi se o nekim amandmanima koji mijenjaju suštinu budžeta.  


- Da smo ga usvajali po hitnoj proceduri mogli smo i u jednom i u drugom domu danas završiti tu proceduru, ali došlo je do toga da je Predstavnički dom usvojio amandman koji je danas amandmanima vraćen na početnu poziciju i ostaje faza usaglašavanja - kazao je Špirić.


Naveo je da SNSD nije podnio ni u Predstavničkom domu ni u Domu naroda nijedan amandman, te da je SNSD bio za to da se ispoštuje dogovor i da se usvoji budžet bez amandmana.


- S obzirom na to da je prvi amandman usvojen u Predstavničkom domu, i da smo mi danas usvojili budžet koji je Predsjedništvo BiH proslijedilo po hitnoj proceduri, opet bismo imali fazu usaglašavanja. Prvi korak prema Domu naroda je bio napravljen tako da smo mi danas prijedlogom amandmana HDZ-a proces vratili na početak, uz još par amandmana HDZ-a. Naredna sedmica je dovoljna da Komisija izvrši usaglašavanje i vjerujem da ćemo naredne sedmice dobiti budžet bez amandmana - naveo je Špirić.

 

Bosić: Odgađanje budžeta će imati reperkusije na provođenje lokalnih izbora


Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić (SDS) izjavio je da će današnje odgađanje usvajanja budžeta imati reperkusije na provođenje lokalnih izbora u BiH. 


- Imam potrebu da se na neki način izvinim za izjavu koju sam dao ranije jer sam bio uvjeren da će danas budžet biti usvojen u drugom čitanju u identičnom tekstu i da će početi da važi. Nisam vjerovao da oni koji donose odluke mogu biti toliko drski da glasaju u korist odgađanja budžeta, odnosno njegovog neusvajanja - rekao je Bosić nakon sjednice Doma naroda.


Naveo je da iza čitave situcije u vezi s budžetom stoji nešto što bi se moglo nazvati „mostarski scenario za čitavu BiH“.


Dom naroda Parlamentarne skupštine usvojio je Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu u različitom tekstu kakav je usvojen na Predstavničkom domu, zbog čega će tekst morati na usaglašavanje.


Dom naroda formirao je komisiju za usaglašavanje koju iz ovog doma čine Dušanka Majkić, Asim Sarajlić i Lidija Bradara.

 

Bećirović: Udar na demokratsko pravo građana BiH i opstrukcija lokalnih izbora


Delegat u Doma naroda PSBiH Denis Bećirović (SDP) pojasnio je danas u izjavi novinarima da je, nakon što je budžet na današnjoj sjednici usvojen u različitom tekstu u odnosu na Predstavnički dom, Dom naroda imenovao tročlanu komisiju.


Dodao je da bi u roku od dva dana to mogao da učini i Predstavnički dom PSBiH i da se usaglasi tekst budžeta za ovu godinu. 


 -Teoretski je moguće da već u narednoj sedmici sazovemo i jedan i drugi dom i da budžet budžet usvojen - rekao je Bećirović, ali i izrazio sumnju da sjednica neće biti tako brzo jer je na djelu, kako je kazao, „udar na demokratsko pravo građana BiH i opstrukcija lokalnih izbora“.


Dom naroda Parlamentarne skupštine usvojio je Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu u različitom tekstu kakav je usvojen na Predstavničkom domu, zbog čega tekst ide na usaglašavanje.


Dom naroda formirao je komisiju za usaglašavanje koju iz ovog doma čine Dušanka Majkić iz Kluba srpskog naroda, Asim Sarajlić iz Kluba bošnjačkog naroda i Lidija Bradara iz Kluba hrvatskog naroda.


Dom naroda Parlamentarne skupštine usvojio je Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu u različitom tekstu kakav je usvojen na Predstavničkom domu, zbog čega će biti vraćen na usaglašavanje.

 

(FENA/ad)

 

BLIN
KOMENTARI