Savjet stručnjaka

Zašto ne treba čistiti klima-uređaj dok traje epidemija koronavirusa

Auto & Dom 21.07.20, 09:49h

Zašto ne treba čistiti klima-uređaj dok traje epidemija koronavirusa
Umjesto paljenja klima-uređaja, možete otvoriti prozore i tako u kuću pustiti svježi zrak ili koristiti plafonske ventilatore

 

Iako je, zbog pandemije izazvane koronavirusom, veoma važno održavati ličnu i higijenu prostora u kojem boravimo, postoje stvari ističu stručnjaci, koje u ovo vrijeme ne bismo trebali čistiti. Radi se o klima-uređaju.

 

Qingyan Chen, profesor sa Univerziteta Prude, pojasnio je zašto se radi o lošoj ideji, prenosi Vecernji.hr.

 

Naime, klima-uređaji ustvari mogu širiti koronavirus, putem kapljica koje imaju u sebi virus, a tako su male da ih filter ne može izbaciti, pa na njemu i ostanu.

 

Ako ga dirate, lako ćete ga prenijeti. Šanse da se virus proširi putem klima-uređaja još su veće ako nemate posebnu jedinicu nego onu koja služi za cijelu kuću i naravno ako je neko u kući već zaražen.

 

Upravo je to razlog zašto biste trebali sačekati sa čišćenjem klima-uređaja koji zahtijeva i kupovinu novog filtera, jer on na sebi može imati virus.

 

Prema uputama filter bi se trebao mijenjati svakih šest mjeseci, ovisno o uređaju, ali Chen smatra da sad za to nije vrijeme.

 

Kako biste zamijenili ili očistili filter, morate otvoriti klima-uređaj, a prema Chenu to je riskantan poduhvat, jer ne samo da se virus može nalaziti na filteru, nego samo otvaranje uređaja može vas izložiti riziku.

 

Umjesto toga on savjetuje da ništa ne dirate dok traje pandemija kako biste izbjegli ovaj scenarij, a kako se radi o predmetu koji nije blizu vaših ruku, ako ga ne dirate, šanse za zarazu su male.

 

- Činjenica je da stari filteri bolje filtriraju od novih, pa je i to jedan od razloga zašto ništa ne treba dirati. Loša je stvar da ćete imati manje hladnog zraka, a veću potrošnju energije - pojašnjava Chen.

 

No, ako baš morate čistiti filter, onda poduzmite sve mjere zaštite kako biste osigurali da klima ne širi virus po kući.

 

Umjesto paljenja klima-uređaja, možete otvoriti prozore i tako u kuću pustiti svježi zrak ili koristiti plafonske ventilatore.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI