Nakon opsežnog istraživanja

Naučnici utvrdili da postoji šest vrsta korone: Razlikuju se po simptomima, a jedan je posebno opasan

Lifestyle 20.07.20, 20:05h

Naučnici utvrdili da postoji šest vrsta korone: Razlikuju se po simptomima, a jedan je posebno opasan
Profesor Sebastien Ourselin, jedan od autora studije, naglasio je da bi ovo otkriće moglo da ima odlučujući uticaj na razumijevanje bolesti

 

Covid 19 može se razvrstati u šest različitih tipova prema simptomima koje izaziva, a glavobolja i gubitak čula mirisa javljaju se kod velike većine oboljelih. Kada se jave stomačni problemi i konfuzija, to je znak da je bolest dobila teži oblik, utvrdili su naučnici sa britanskog Kraljevskog koledža, nakon opsežnog istraživanja 1.600 oboljelih, piše Blic.

 

Prema otkriću britanskih naučnika, prva dva tipa Covid 19 se manifestuju kao respiratorne infekcije - prvi kao prehlada bez temperature, a druge kao grip, sa visokom temperaturom. Treći tip je specifičan, javljaju se uglavnom stomačne tegobe, a manje i rjeđe napada respiratorne organe. Manje od pet odsto pacijenata sa ovim simptomima završi na respiratoru, a najviše 16 odsto njih zahtijeva bolničko liječenje. Rizik od obolijevanja od prva tri tipa imaju svi, a najčešće se javlja kod mladih i zdravih ljudi, sa jačim imunitetom.

 

Četvrti, peti i šesti tip vezani su za opasnije manifestacije bolesti, a razvrstani su prema težini i ključnom simptomu - umoru, konfuziji i specifičnoj kombinaciji stomačno-respiratornih tegoba. Svi ovi simptomi nisu toliko karakteristični za Covid 19. Pacijenti koji imaju ovu kombinaciju simptoma imaju dvostruko veće šanse da završe na respiratoru (između 8,6 i 19,8 odsto njih zahtijeva vještačku ventilaciju) nego oni sa prvi tri tipa simptoma, a više od polovine slučajeva zahtijeva bolničko liječenje. Ovim tipovima Covida 19 podložniji su stariji pacijenti, hronični bolesnici, dijabetičari i gojazni.

 

Dr Claire Steves sa Kraljevskog koledža, koja je učestvovala u istraživanju, rekla je da bi razvrstavanje simptoma bolesti u šest tipova, moglo da bude ključno otkriće za pomoć oboljelim pacijentima.

 

- Ako u petom danu bolesti pacijenta uspijemo da svrstamo u jedan od šest tipova, znaćemo kakvu njegu da mu pružimo i šanse za izlječenje su veće. Možemo da mu pratimo nivo kiseonika u krvi, da odredimo da li je za kućno liječenje ili hospitalizaciju, kao i koliko je daleko od respiratora - rekla je dr Steves.

 

Profesor Sebastien Ourselin, jedan od autora studije, naglasio je da bi ovo otkriće moglo da ima odlučujući uticaj na razumijevanje bolesti.

 

- Kada ove simptome kombinujemo sa polom, uzrastom, hroničnim bolestima i drugim individualnim faktorima, to bi moglo da nam pruži savršenu sliku o pacijentu - rekao je on. Govoreći o karakterističnim simptomima virusa, imunolog dr Srđa Janković je rekao da je klinička slika infekcije raznolika.

 

- Može da bude asimptomatskih slučajeva, da čovjek nema nikakve tegobe, da to ne osjeti i stvori antitijela. Ne savjetujem one koji imaju antitijela da se ne štite jer ne znamo koliko dugo antitijela štite. Isto je moguće da nastane upala pluća ili da osoba ima simptome prehlade. Postoji čitav raspon simptoma, zavisi od faktora rizika kao i količine virusa koju je neko udahnuo - kazao je dr Janković i dodao da je kod nekih pacijenata bilo i stomačnih tegoba.

 

On je rekao i da je jako bitno da se ljudi na vrijeme jave ljekaru.

 

Ostatak teksta čitajte na Blicu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI