Šeranić poslije sjednice Štaba za vanredne situacije

U RS obavezne maske na otvorenom ako nema distance od dva metra

Front 20.07.20, 19:44h

U RS obavezne maske na otvorenom ako nema distance od dva metra
Resorni ministar je naveo da je epidemiološka situacija u RS nepovoljna, te da je infekcija na virus korona potvrđena kod 3.719 osoba, dok je oporavljenih oko 50 posto

 

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da će u tom bh. entitetu biti obavezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom, na mjestima gdje nije moguće obezbijediti fizičku distancu od dva metra.

 

Nakon sjednice entitetskog Štaba za vanredne situacije, Šeranić je na konferenciji za novinare pojasnio da se time ne vraća ranija mjera generalnog nošenja maski i na otvorenom, već samo na mjestima gdje se okuplja veći broj osoba, poput pijaca na otvorenom, autobuskih stajališta, dijelova trgovinskih lanaca na otvorenom, na sahranama...

 

I dalje je na snazi, dodao je, zabranja okupljanja više od 50 osoba na otvorenom, a do 2. augusta ostaje na snazi zabrana sporskih takmičenja u prisustvu publike.

 

Resorni ministar je naveo da je epidemiološka situacija u RS nepovoljna, te da je infekcija na virus korona potvrđena kod 3.719 osoba, dok je oporavljenih oko 50 posto.

 

- Pojedine općine i gradovi imaju rast broja zaraženih. Insistirali smo u posljednjih sedam do deset dana je to da lokalni štabovi mogu da donesu strože mjere nego što su na nivou RS - dodao je Šeranić.

 

Dnevni prosjek osoba novozaraženih prošle sedmice je, kako je rekao, nešto niži u odnosu na sedmicu ranije.

 

- Očigledno je da su mjere dale rezultate - naveo je Šeranić i dodao da oko 60 posto zaraženih ima od 30 do 60 godina, dok stariji više brinu o zdravlju i značajno je pao broj tih zaraženih osoba.

 

Trenutno je u bolnicama 233 osoba na liječenju zbog zaraze koronavirusom, a 10 je na respiratorima.

 

Precizirao je da u RS u protekla 24 sata nije bilo testiranja na virus korona kako bi madicinari dobili jedan slobodan dan, a i da bi laboratorije bile adekvanto očišćene.

 

- Odrađeni su brzi testovi u bolnicama po potrebi - naglasio je Šeranić te istakao da RS ima dovoljno testova.

 

Resorni ministar je ponovio da je na svakom pojedincu odgovornost za suzbijanje širenja Covid-19 te pozvao da se pridržavaju propisanih mjera.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI