Tužilaštvo HNK obustavlja istragu

Konačno otkriven uzrok stravične željezničke nesreće u Jablanici u kojoj su poginule tri osobe

Hronika 20.07.20, 07:55h

Konačno otkriven uzrok stravične željezničke nesreće u Jablanici u kojoj su poginule tri osobe
Iako su iz “Željeznica FBiH” dan nakon nesreće obznanili kako će po okončanju istrage o ovoj tragičnoj nesreći upoznati bh. javnost sa svim konačnim i relevantnim informacijama, ipak se to do danas nije dogodilo

 

Za nešto više od mjesec, 22. avgusta, navršit će se dvije godine od stravične željezničke nesreće kod Jablanice u kojoj su, nakon sudara dva voza, život izgubili radnici “Željeznica FBiH”, piše Avaz.

 

Mašinovođe Fehim Turčinović i Jasmin Ćeranić stradali su na licu mjesta, dok je Haris Karić, usljed zadobivenih povreda, podlegao 2. septembra u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.


Njihov kolega, mašinovođa Božidar Jurenić spasio se iskočivši u posljednji tren iz voza.

 

Iako su iz “Željeznica FBiH” dan nakon nesreće obznanili kako će po okončanju istrage o ovoj tragičnoj nesreći upoznati bh. javnost sa svim konačnim i relevantnim informacijama, ipak se to do danas nije dogodilo.

 

Međutim, kako saznajemo, u Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona stavili su tačku na ovaj slučaj. Kako je potvrđeno, u ovoj pravosudnoj instituciji donijeli su odluku o tome da se daljnja istraga neće provoditi.

 

- Takva odluka je donesena iz razloga što je do nesreće došlo jer željezničko osoblje voza koji se kretao iz smjera Mostara nije poštivalo prometna pravila - kazala je Ana Rajič, portparol Kantonalnog tužilaštva.

 

Rajič je navela da se odmah nakon uviđaja kojim je rukovodila tužiteljica Sanja Šurković pristupilo svim radnjama s ciljem tačnog utvrđivanja okolnosti koje su dovele do tragedije, odnosno, uzroka ove nesreće.

 

Tokom dosadašnje istrage saslušani su brojni svjedoci, pribavljena je neophodna dokumentacija i obavljena su sva vještačenja.

 

- Nalaz s mišljenjem dostavili su vještaci elektrotehničke struke, informacijsko-komunikacijske struke, zaštite na radu i zaštite od požara. Nakon provjere i analize dokumentacije, Tužilaštvo je donijelo odluku da se daljnja istraga neće provoditi - navela je Rajič.

 

Nermin Turčinović, brat poginulog mašinovođe Fehima, ranije je u izjavi za naš list kazao da je sam pribavio dokaze o nesreći, ali da s njima nije želio izlaziti u javnost dok Tužilaštvo ne okonča postupak.

 

- Da se ovo dogodilo na Zapadu, sve bi bilo riješeno za 24 sata. Moj brat je, praktično, ubijen! On je bio u vozu koji je stajao u Jablanici. Voz koji je išao iz pravca Mostara naletio je na njih pri punoj brzini i dogodilo se ono što se dogodilo. Neko je mašinovođi rekao da ima prolaz - rekao je Nermin Turčinović za “Avaz” krajem 2018. godine.


Fehim Turčinović bio je u lokomotivi sa 36 vagona zajedno s preživjelim Jurenićem, dok su se Ćeranić i Karić nalazili u lokomotivi s 18 vagona.

 

Među brojnim teorijama koje su se nakon nesreće iznosile spominjala se i ona da je do sudara vozova došlo zbog toga što na tom dijelu pruge nisu radili autostop uređaji.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI