Upitna metodologija

Ova zemlja više neće objavljivati dnevna izvješća o umrlima od korone: Preuveličavali su broj mrtvih?

Hronika 19.07.20, 10:48h

Ova zemlja više neće objavljivati dnevna izvješća o umrlima od korone: Preuveličavali su broj mrtvih?
Akademici su pojasnili da se po sadašnjoj metodologiji pacijenti pozitivni na koronavirus koji su se u međuvremenu oporavili i dalje ubrajaju u umrle od koronavirusa "makar su tek mjesecima nakon spomenute dijagnoze imali srčani udar ili ih je pregazio autobus"

 

Britanska vlada u subotu je priopćila da privremeno prekida sa svakodnevnim izvještavanjem o broju umrlih od koronavirusa nakon što je vlada odlučila preispitati metodologiju kojom se dobivaju ti podaci, smatrajući da je moguće da se broj umrlih preuveličavao, prenosi Rtl.hr.

 

Akademici tvrde da način na koji Javno zdravstvo Engleske (PHE), vladina agencija zadužena za upravljanje epidemijama zaraznih bolesti, utvrđuje brojke vezane uz covid-19 iskrivljuje stvarno stanje u odnosu na druge dijelove Ujedinjenog Kraljevstva.

 

"Trenutno se u broj umrlih uračunavaju svi koji su bili pozitivni na koronavirus i u međuvremenu su umrli (...) a da se ne navodi koliko je vremena prošla od testiranja do smrti", kazao je ministar zdravstva Matt Hancock, pojašnjavajući da su u taj broj ušli svi umrli iako su od pozitivnog testa na koronu do smrti bili prošli mjeseci.

 

Ostali dijelovi Ujedinjenog Kraljevstva u tu statistiku ubrajaju samo one koji su preminuli unutar 28 dana otkad je utvrđeno da su pozitivni na novi koronavirus.

 

Britanija je jedna od najpogođenijih zemalja u Europi epidemijom novog koronavirusa s 45.119 umrlih, a po broju mrtvih na milion stanovnika zauzima drugo mjesto u svijetu, nakon Belgije.

 

Britanija je u više navrata upozorila da države broje umrle od koronavirusa na različite načine.

 

Akademici su pojasnili da se po sadašnjoj metodologiji pacijenti pozitivni na koronavirus koji su se u međuvremenu oporavili i dalje ubrajaju u umrle od koronavirusa "makar su tek mjesecima nakon spomenute dijagnoze imali srčani udar ili ih je pregazio autobus".

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI