Vraćanje policije policajcima

SDA o borbi za depolitizaciju policije: Protivimo se formiranju obavještajne agencije na nivou KS

Front 17.07.20, 16:26h

SDA o borbi za depolitizaciju policije: Protivimo se formiranju obavještajne agencije na nivou KS
SDA želi usvajanje Izmjena i dopuna zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima KS ali se protivi formiranju obavještajne službe na nivou kantona

 

 
Povodom aktuelne teme u vezi sa Izmjenom i dopunom zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, Kantonalni odbor SDA obavještava javnost da se SDA zalaže za usvajanje izmjena navedenih zakona ali se protivi formiranju obavještajne agencije na nivou Kantona Sarajevo jer je to direktni atak na ustavni poredak i slabljenje institucija Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz KO SDA Sarajevo.


- Također, u borbi za depolitizaciju policije i vraćanje policije policajcima, SDA želi uključivanje sindikata policije i njihovo aktivno učešće u svim procesima odlučivanja unutar policijske strukture; od činovanja, do prijema novih policajaca i unaprjeđenja uslova za rad policije. Posebno ističemo, u cilju jačanja ljudskih kapaciteta policije u KS, da se SDA odlučno bori za dodatni prijem policajaca u službu.

 

Cijeneći važnost ove teme i njen direktan uticaj na funkcionisanje Kantona Sarajevo, ali i sam život građana kantona, SDA predlaže širu društvenu raspravu u kojoj će se za usvajanje novog Zakona o unutrašnjim poslovima i novog Zakona o policijskim službenicima KS pitati prvenstveno policija - od policajca do vrha policijske strukture - te struka i pripadnici akademske zajednice iz relevantnih naučnih oblasti - saopćeno je iz KO SDA Sarajevo.


 
SDA Kantona Sarajevo poziva sve političke stranke da se aktivno uključe u pripremu i izradu navedenog zakona te ponude najbolju ekspertizu za ovo važno društveno pitanje.

 

- Stranka demokratske akcije, kao državotvorna stranka koja aktivno radi na jačanju institucija sistema na svim nivoima vlasti, želi jaku policiju u Kantonu Sarajevo koja će i dalje biti ponos i garant sigurnosti svih njenih građana - saopćeno je iz Press službe KO SDA Sarajevo.

BLIN
KOMENTARI