Štednja ili nešto drugo?

Nova pravila: Ukinuta retestiranja Covid-19 pacijenata u Sarajevu, a razlog je...

Hronika 16.07.20, 15:48h

Nova pravila: Ukinuta retestiranja Covid-19 pacijenata u Sarajevu, a razlog je...
Rtestiranja osoba koje su imale pozitivan test nije nužno za otpust iz izolacije

 

U skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije na području Kantona Sarajevo ukinuta su retestiranja pacijenata kojima je utvrđeno da boluju od Covida-19.

 

Redakciji N1 javili su se građani koji su nakon 14 dana trebali uraditi dva retestiranja, kako je ranije bila praksa, ali im je rečeno da se retestiranja više ne rade. Također, ne vrši se više ni testiranje prvih kontakata zaražene osobe ukoliko nemaju simptoma.

 

Iz JU Dom zdravlja KS rečeno je kako smjernice određuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), a u njihovom slučaju Zavod za javno zdravstvo KS.

 

"JU Dom zdravlja KS nove smjernice u vezi testiranja i retestiranja pacijenata dobila je 29. juna 2020. godine od spomenutog zavoda i prema njima je obavezna postupati", rekao je glasnogovornik JU Dom zdravlja KS Arman Šarkić.

 

Prema novim kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije, retestiranja osoba koje su imale pozitivan test nije nužno za otpust iz izolacije. Ovo je učinjeno zbog otežanog rada laboratorija, ograničenih sredstava itd.

 

Kod osoba koje su imale pozitivan test na koronavirus, a koje nisu razvile simptome bolesti, smatraju se zdravima 15 dana nakon utvrđivanja postojanja virusa u tijelu. Kod osoba koje su razvile simptome, bez obzira na težinu kliničke slike, smatra se da su zdrave najmanje 10 dana nakon pojave simptoma, plus tri dana nakon što simptomi nestanu.

 

Retestiranja se vrše i dalje kod osoba koje i nakon utvrđenog perioda imaju simptome poput kašlja.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI