OŠTRE REAKCIJE NAKON ODLUKE ETIČKOG KOMITETA

Poslušnici pred moćnicima saginju glave: Šta se krije iza 'oduzimanja licence' dr. Gavrankapetanoviću?!

Front 16.07.20, 11:30h

Poslušnici pred moćnicima saginju glave: Šta se krije iza 'oduzimanja licence' dr. Gavrankapetanoviću?!
Najnovija haranga Ljekarske komore Kantona Sarajevo i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu protiv Prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića ravna je montiranim procesima iz najmračnijih perioda totalitarnih sistema - ističe SDP BiH

 

 

 

Aktuelna kampanja koja se vodi protiv Prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića u režiji kadrova SDA u zdravstvenom sistemu još je jedan dokaz sasvim poremećenog sistema vrijednosti koji ova stranka demonstrira i nameće u bh. društvu. Građani u Sarajevu i Federaciji BiH svjedoci su višegodišnje devastacije zdravstvenog sistema i naučne baze medicinske nauke u glavnom gradu BiH zbog čega najviše trpe građani, navodi se u saopštenju Savjeta za zdravstvo KO SDP BiH Sarajevo.


SDP je više puta ukazivala na pogubne posljedice pogrešnog upravljanja zdravstvom u Kantonu Sarajevo FBiH, a koje se dešava djelovanjem kadrova SDA i HDZ BiH. Najnovija haranga Ljekarske komore Kantona Sarajevo i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu protiv Prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića ravna je montiranim procesima iz najmračnijih perioda totalitarnih sistema.


Svjedoci smo da je rad i javno istupanje dr. Gavrankapetanovića uvijek podređeno interesima pacijenata i usmjereno ka boljitku zdravstva. Očigledno je da su stranački članovi ljekarske profesije odavno odustali od osnovnih etičkih principa i svetost profesije zamijenili političkim poslušništvom prema uskom krugu moćnika okupljenih oko generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović i njenog supruga i lidera SDA Bakira Izetbegovića.


Prof.dr. Ismet Gavrankapetanović u posljednje vrijeme istupa u javnosti dajući podršku djevojčici Nadin kojoj je na KCUS-u uskraćeno liječenje i pravo na izmještanje u kliniku izvan BiH čime su prekršeni i zakoni BiH i međunarodne konvencije o ljudskim pravima što je ustanovio i Ombudsmen za ljudska prava BiH. Pri tome je Dr. Gavrankapetanović apostrofirao nosioce tih devijacija i potrebu da se nepravde sistemski isprave. Međutim, takvim njegovim djelovanjem akteri devastacije bh. zdravstva našli su se pogođenim te ovih dana unutar Ljekarske komore KS montiraju postupak i navodnu „krivicu“ dr. Gavrankapetanovića tereći ga da iznošenjem istine „narušava ugled kolega sa KCUS-a“!


SDP daje punu podršku Prof.dr. Ismetu Gavrankapetanoviću u njegovom nastojanju da stanje u zdravstvu poboljša najprije razvojem kapaciteta Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ u korist građana. SDP oštro odbacuje insinuacije uskogrudih kadrova iz KCUS-a i Ljekarske komore KS da je iznošenje istine narušavanje ugleda.


Naprotiv, pozivamo sve medicinske radnike da ličnim djelovanjem i podrškom svakom pojedincu koji se bori za dobro pacijenata doprinesu obnovi i jačanju zdravstvenog sistema, a posebno iz razloga što prolazimo težak period pandemije korona-virusa kada sposobnosti zdravstvenog sistema mogu postati pitanje opstanka društva. Prof.dr. Ismet Gavrankapetanović u tom kontekstu je jedan od nosilaca procesa jačanja sistema i poboljšanja kvaliteta usluge pacijentima i u tom smislu evidentno ima punu podršku i građana Sarajeva i BiH, ističe se u saopštenju Savjeta za zdravstvo Ko SDP BiH Sarajevo.

 

Podrška Vijeća Stomatološkog fakulteta prof. Ismetu Gavrankapetanoviću

 

Vijeće Stomatološkog fakulteta sa klinikama Univerziteta u Sarajevu donijelo je Odluku kojom daje apsolutnu podršku prof. dr. sci. Ismetu Gavrankapetanoviću, a uvažavajući činjenicu postupanja Etičkog komiteta Ljekarske komore prema uvaženom profesoru.


U saopćenju za javnost Vijeće poziva akademsku zajednicu i Univerzitet u Sarajevu da podrži i zaštiti uglednog člana, u njegovom radu.


- Svjedoci smo da uvaženom profesoru već duže vrijeme poznati „centri moći“ uskraćuju osnovna ljudska prava, kao što je pravo na rad i pravo na izražavanje vlastitog mišljenja odnosno slobodu govora. Pažljivim čitanjem Kodeksa medicinske etike i deontologije stiče se dojam da oni koji su podržali aktivnosti protiv prof. dr. sci. Gavrankapetanovića su, zapravo, oni čija bi se odgovornost trebala ispitati - navodi se.


Vijeće Stomatološkog fakulteta sa klinikama Univerziteta u Sarajevu moli nadležne institucije da se preispita zakonitost postupanja Ljekarske komore KS.


- Naime, Ljekarska komora Kantona Sarajevo je, u više navrata dosad, pokazala da radi pod utjecajem „centara moći“, te je svojim postupcima prekršila ljudska prava uvaženog profesora. Svaka šutnja je podrška aktivnostima Ljekarske komore Kantona Sarajevo i „centrima moći“ koji usmjeravaju rad već spomenute komore. Pozivamo sve one koji se ne slažu sa progonom uvaženog profesora da to i javno kažu - ističe u saopćenju za javnost Stomatološki fakultet sa klinikama.

 


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI