'Situacija vrlo ozbiljna'

Šta se dešava, imamo li uopšte dovoljno testova: Dr. Izetbegović odgovara na goruća pitanja

Hronika 16.07.20, 11:34h

Šta se dešava, imamo li uopšte dovoljno testova: Dr. Izetbegović odgovara na goruća pitanja
Kanton Sarajevo nema još ni jedan izolatorij, niti smještaj za oboljele od korona virusa, jedino KCUS

 

U izolatoriju Podhrastovi raste broj pacijenata. Trenutno ih je 52, a na respiratoru je dvoje oboljelih, izjavila je za N1 generalna direktorica KCUS-a dr. Sebija Izetbegović.

 

Kazala je da su jučer umrla dva pacijenta, a jutros je 80 novozaraženih, samo u Sarajevu.

 

- Za sada imamo dovoljno testova, ali će uskoro trebati nabavljati nove. Isto tako moraćemo nabavljati i zaštitnu opremu koja se brzo troši i u velikim količinama. Situacija jeste vrlo ozbiljna - dodaje dr. Izetbegović za N1.

 

Kanton Sarajevo nema još ni jedan izolatorij, niti smještaj za oboljele od korona virusa, jedino KCUS, zaključuje Izetbegović.

 

Podsjećamo, juče je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog Ministra zdravstva, kazao da odjednom više nema potrebe za retestiranjima kako bi se potvrdilo da je pacijent izliječen jer, kako je to objasnio, 'dovoljno je od dana kada ste testirani 14 dana da odležite i završeno'. Ovakvo objašnjenje Čerkeza dodatno je raspirilo glasine da BiH nedostaje testova, jer do sada je važilo pravilo da čak dva retestiranja moraju pokazati da je pacijent negativan na Covid-19 kako bi ga proglasili izliječenim.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI