Malo pozitivnih vijesti

Prognoza sa Harvarda: BiH će do 2028. imati ubjedljivo najveći rast u regionu!

Biznis Klub 16.07.20, 10:52h

Prognoza sa Harvarda: BiH će do 2028. imati ubjedljivo najveći rast u regionu!
Ekonomija susjedne Hrvatske skoro dvostruko sporije će rasti i to po stopi 2,16 odsto

 

 

Prema prognozama ekonomskog rasta čuvenog univerziteta Harvard, Bosna i Hercegovina će do 2028. godine ostvarivati rast BDP-a od prosječno 4,07 odsto, što je, procentualno gledajući, više nego što je to slučaj sa Hrvatskom, Srbijom i drugim zemljama regiona.

 

U istom periodu, kako piše Index.hr, ekonomija susjedne Hrvatske skoro dvostruko sporije će rasti i to po stopi 2,16 odsto. Među zemljama u tranziciji veću stopu rasta ekonomije u narednoj deceniji, osim BiH, u odnosu na Hrvatsku ostvariće Albanija, 3,38 odsto.

 

harvard-prognoze-gdp-bih-regija

 

I dok se u slučaju BiH i Albanije očekivana brža dinamika ekonomskog rasta može najprije pripisati nižoj osnovici sa koje kreću i kod koje se svaki rast privredne aktivnosti više i bolje odražava na ukupne podatke, kod drugih zemalja koje će se razvijati brže od Hrvatske to uglavnom nije slučaj.

 

Tako, na primjer, stručnjaci Harvarda očekuju da će prosječna godišnja stopa rasta BDP-a Slovačke do 2028. godine iznositi 3,28 odsto, Poljske 3,19 odsto, Rumunije 3,03 odsto, a Srbije 2,9 odsto. Bržu dinamiku razvoja od Hrvatske u narednoj deceniji će imati i Slovenija, u prosjeku 2,35 odsto na godinu, kao i Sjeverna Makedonija, 2,26 odsto, te Češka, 2,19 odsto.

 

Znatno brže od Hrvatske nastaviće se razvijati i baltičke zemlje - Litvanija, Letonija i Estonija - koje bi sve redom trebalo da ostvare prosječne stope rasta BDP-a između tri i četiri odsto na godinu. To znači da bi iza Hrvatske po dinamici razvoja u narednom periodu među evropskim zemljama u tranziciji mogle ostati jedino Mađarska i Bugarska, ali i one samo neznatno, s prosječnim godišnjim stopama rasta od 2,06 odsto, pokazuju prognoze stručnjaka s Harvarda.

 

Dobar dio zasluga, ističu na Harvardu, leži i u diverzifikaciji ekonomske aktivnosti i u razvoju proizvoda koji se baziraju na novim tehnologijama i imaju veći udio dodane vrijednosti.

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI