'Vidljiv napredak'

Početkom augusta počinju radovi na prvoj dionici Prve transverzale: Šta će biti s firmom 'Penny plus'?

Hronika 16.07.20, 09:27h

Početkom augusta počinju radovi na prvoj dionici Prve transverzale: Šta će biti s firmom 'Penny plus'?
akon sastanka premijer Nenadić, ministar saobraćaja Adi Kalem, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, te direktori Direkcije za puteve i Zavoda za izgradnju KS, Selmir Kovač i Mirza Hulusić, obišli su prvu dionicu na Prvoj transverzali u ulici Halida Kajtaza do raskrsnice sa ulicom Tešanjska

 

Predstavnici nadležnih institucija Kantona, Grada Sarajevo i općina održali su sastanak vezano za gradnju Prve transverzale na kome je istaknuto da se pokretanje radova na njenoj prvoj dionici očekuje početkom augusta.

 

Novi koordinacioni sastanak održan je pod operativnim vodstvom premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića koji je kazao da je vidljiv napredak koji je ostvaren tokom rada ovog koordinacionog tijela u prethodnih mjesec i pol dana. Navedeno je da su brojne prepreke u pokretanju ovog izuzetno važnog projekta u Kantonu Sarajevo koji se proteže kroz tri općine, te da postoje različiti problemi po općinama, ali i oni koji su zajednički za čitavu trasu transverzale.

 

prva-transverzala

 

Premijer je informisao o održanom sastanku s predstavnicima kompanije “Penny Plus” na kojem je istaknuto kako se formalni pregovori sa tom kompanijom ne mogu provoditi dok se ne završi parcelacija lokacije na kojoj se nalazi ova firma, a koju vrše općine Centar i Novo Sarajevo.

 

Tim povodom je najavljeno da će se tokom sedmice održati sastanak s predstavnicima ove kompanije na kojem će prisustvovati i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić sa svojim saradnicima, a s ciljem približavanja stavova vezano za proces parcelacije i druga pitanja.

 

Sastanku su prisustvovali načelnici sve tri općine kroz koje se proteže Prva transverzala - Nedžad Ajnadžić (Centar), Nedžad Koldžo (Novo Sarajevo) i Edin Smajić (Vogošća). Prisustvovali su i predstavnici Zavoda za izgradnju, Zavoda za planiranje, Direkcije za ceste, pravobranilaštva Kantona, Grada i Općina, te predstavnici komunalnih preduzeća i drugi.

 

Nakon sastanka premijer Nenadić, ministar saobraćaja Adi Kalem, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, te direktori Direkcije za puteve i Zavoda za izgradnju KS, Selmir Kovač i Mirza Hulusić, obišli su prvu dionicu na Prvoj transverzali u ulici Halida Kajtaza do raskrsnice sa ulicom Tešanjska.

 

Ministar Kalem je rekao da je na ovoj dionici u završnoj fazi rješavanje preostalih imovinskopravnih odnosa, na samom kraju Tešanjske ulice, u zgradi poznatoj kao “kasarna” na adresi Tešanjska 21 i 23.

 

- Općina Centar i Zavod za izgradnju KS ubrzano provode preostale postupke rješavanja imovinskopravnih pitanja, kako sporazumno tako i postupke eksproprijacije. Bitno je naglasiti da ćemo, okvirno, do 10. augusta imati izabranog izvođača radova, nakon čega ćemo krenuti sa radovima na prvoj dionici Prve transverzale - kazao je Kalem, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI