Riješena dilema

Ministar Kapidžić: Zgrada bivšeg hotela Pošta u centru Sarajeva neće se rušiti

Biznis Klub 15.07.20, 13:27h

Ministar Kapidžić: Zgrada bivšeg hotela Pošta u centru Sarajeva neće se rušiti
Istakao je da općinski načelnici imaju sluha za rješavanje tih problema te je izrazio nadu da će tako postupiti i općinska vijeća i da će pokrenuti procedure korekcije planova

 

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić poručio je građanima da ne moraju potpisivati peticiju protiv gradnje novog objekta na lokalitetu Hotela "Pošta" u centru grada.

 

- Ne može se usvojiti urbanistički projekt "Kvadrant Sirano-Pozorište mladih" za lokalitet hotel "Pošta" bez provođenja odluke Vlade KS u vezi ventilacionih koridora - istakao je ministar danas u online obraćanju medijima.

 

Kapidžić je podsjetio da je Odluku o provođenju ventilacionih koridora Vlada KS usvojila 18. juna te naglasio da se lokalit "Pošta" nalazi upravo u okviru tih koridora.

 

Naglasio je da je dokument Kantonalni ekološki plan (KEP) usvojena Strategija KS-a od 2017. do 2022. godine u okviru koje se provodi Zeleni akcioni plan koji je rezultirao studijom o ventilacijskim koridorima u cilju smanjenja zagađenja zraka.

 

Istakao je da je Ministarstvo gradskim općinama poslalo tačne linije i pozicije koje ti koridori zahvaćaju i koji se od regulacionih planova moraju izmijeniti u skladu s njima.  

 

Kapidžić je dodao da na području Općine Stari Grad ima 12 regulacionih planova (11 usvojenih, jedan u izradi), u Općini Centar 23 (14 usvojih, devet u izradi), Općina Novo Sarajevo 14 (devet usvojenih, pet u izradi, Novi Grad 22 plana (16 usvojenih, šest u izradi) te Ilidža četiri plana (tri usvojena, jedan u izradi).

 

- Općine će krajem mjeseca od Ministarstva dobiti koji planovi remete parametre u Studiji te na koji način će se provoditi parametri - pojasnio je ministar Kapidžić.

 

U Odluci su, dodao je, zabranjene izdavanje građevinskih i urbanističkih saglasnosti u periodu od šest mjeseci, do definisanja planova, ali samo na planovima koji ulaze u doradu.

 

Istakao je da općinski načelnici imaju sluha za rješavanje tih problema te je izrazio nadu da će tako postupiti  i općinska vijeća i da će pokrenuti procedure korekcije planova.

 

- Ovo je naša obaveza zbog situacije u gradu, a to je da se dobije veći broj zelenih površina i omogući strujanje zraka - zaključio je Kapidžić.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI