NAKON ČETIRI MJESECA ČEKANJA

Konačno: Nalaz obdukcije Advije Kanlić, prve žrtve korona virusa u BiH, stigao u Tužilaštvo KS

Hronika 14.07.20, 22:59h

Konačno: Nalaz obdukcije Advije Kanlić, prve žrtve korona virusa u BiH, stigao u Tužilaštvo KS
Slučaj Advije Kanlić izazvao je brojne reakcije zbog tragičnog načina na koji je preminula

 

 


Nakon mjeseci čekanja na izvršenje obudkcije tijela Advije Kanlić, prve žrtve koronavirusa u BiH, patolog Željko Karan dostavio je nalaz Tužilaštvu Kantona Sarajevo, potvrđeno je za Raport.

 
- Možemo potvrditi da je Tužilaštvo KS zaprimilo obdukcioni nalaz - rekla je za Raport Azra Bavčić, glavnogovornica Tužilaštva KS.


Također, potvrdila je da Tužilaštvo “aktivno preduzima i druge provjere.

 

- No, s obzirom na fazu predmeta i u skladu sa Zakonom predviđene zaštite krivičnog postupka, trenutno Vam ne možemo saopćiti detalje. O konačnoj tužilačkoj odluci, informirat ćemo javnost - zaključila je.


O tome šta je nalaz pokazao, iz Tužilaštva nisu htjeli govoriti. Detalje nije smio reći i patolog Željko Karan.


- Zaista, ne smijem ništa reći. Tužilaštvo dalje radi svoj posa - rekao je Karan za Raport.


Sumnja se da je Kanlić umrla od posljedica zaraze koronavirusom, što bi moglo značiti i da je katastrofalan zdravstveni sistem krivac za smrt.


Slučaj Advije Kanlić izazvao je brojne reakcije zbog tragičnog načina na koji je preminula.


Naime, Kanlić je danima imala simptome koronavirusa, gorila je od temperature, imala otežano disanje i bila je jako malaksala.


Međutim, danima je zvala dežurne brojeve i poruka je uvijek bila ista – da čeka. Nakon što joj se stanje pogoršalo, porodica Advije je pozvala hitnu i na kraju je dovezena do Doma zdravlja Ilidža gdje je preminula.


Ali, tu nije bio kraj agoniji.


Nakon smrti patolozi u FBiH su odbili da rade obdukciju njenog tijela kako bi se ustanovio tačan uzrok smrti. Patolozi su kazali da oni nemaju uvjete za izvršenje obdukcije tijela ljudi koji su bili zaraženi virusom Covid-19.


Zbog toga je tijelo Advije Kanlić bilo u prosekturi zaleđeno dva mjeseca. To je otežalo i izvršenje obdukcije, ali je Karan ipak uspio sačiniti nalaz.

 

(Raport/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI