PROPAST JEFTINE MODE 'OBUCI I BACI'

Šok za kupce, šta će biti kod nas: 'Zara', 'H&M', 'Stradivarius'... masovno zatvaraju trgovine širom svijeta

Biznis Klub 14.07.20, 20:10h

Šok za kupce, šta će biti kod nas: 'Zara', 'H&M', 'Stradivarius'... masovno zatvaraju trgovine širom svijeta
Prema procjenama lista "The Business&fashion", globalna industrija mode, odjeće i cipela, zbog pandemije i krize imat će između 25 i 30 posto gubitaka

 

 

Nakon 20 godina vladavine i ogromne zarade "brza moda" (fast fashion) trpi ogromne gubitke i proizvođači poput švedskog giganta "H&M", španjolske "Zare", "Paul&Beara" i "Stradivariusa" zatvaraju tisuće trgovina širom svijeta, a bez posla ostaju trgovci u razvijenom svijetu i radnici u siromašnim zemljama, piše dnevni list “Hafinghton Post”. 


Prema procjenama lista "The Business&fashion", globalna industrija mode, odjeće i cipela, zbog pandemije i krize imat će između 25 i 30 posto gubitaka, prenosi Večernji.ba.


Ova gospodarska grana, na svjetskoj razini, godišnje zarađuje 2,5 trilijuna dolara. Jeftina modna odjeća po sustavu "obuci i baci", trpi velike gubitke zbog pandemije Covida-19, a tome je doprinijela činjenica kako je jeftina moda globalizirana, to jest proizvodi se u udaljenim dijelovima svijeta. 


- Covid-19 je samo otkrio probleme proizvodnje brze odjeće kojima već dugo ne ide dobro. Previše je proizvodnje, neodrživa je za planet - rekao je direktor međunarodnog Instituta za Modni Dizajn i Marketing “Polimoda”, Danilo Venturi. 


Podsjetimo, modni gigant "Zara" najavio je da će zatvoriti 1.200 trgovina širom svijeta, ali im je dugoročniji plan preusmjeriti se na online prodaju. To je dovelo do pitanja i hoće li biti zatvaranja njihovih trgovina na ovim područjima. 

 

(DEPO PORTA/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI