'TEŠKA, ALI ISPRAVNA ODLUKA'

Britanska vlada zabranila Huawei opremu za 5G: Teleoperateri moraju ukloniti sve što je do sada postavljeno!

Tehno 14.07.20, 19:16h

Britanska vlada zabranila Huawei opremu za 5G: Teleoperateri moraju ukloniti sve što je do sada postavljeno!
“Ova odluka nije bila lagana, ali je ispravna za naše mreže i za nacionalnu sigurnost i ekonomiju, sada ali i dugoročno”, rekao je sekretar za digitalne poslove Oliver Dowden

 

 


Britanska vlada zabranila je britanskim teleoperaterima kupovinu antena i sve opreme za 5G mrežu koju proizvodi kineska kompanija Huawei, javlja BBC.


Odluka vrijedi od 31. decembra nadalje, a osim toga teleoperateri moraju ukloniti svu opremu te kineske kompanije iz svojih mreža do 2027. godine.


Sekretar za digitalne poslove Oliver Dowden danas je u britanskom parlamentu obznanio ovu odluku.


Podsjetimo, prošle godine je SAD uveo sankcije Huaweiju, tvrdeći kako ta kompanija predstavlja nacionalnu prijetnju, što pak Huawei negira, javlja BBC.


Dowden je rekao kako će ova odluka unazaditi uvođenje 5G mreže za godinu dana.


“Ova odluka nije bila lagana, ali je ispravna za naše mreže i za nacionalnu sigurnost i ekonomiju, sada ali i dugoročno”, rekao je.


Vlada se ovako želi udaljiti od Huaweija kao proizvođača opreme za 5G mrežu u toj zemlji. Ipak, u vladi vjeruju da će 5G uvesti kroz dvije godine.


Dowden je objasnio i da je rok za uklanjanje postavljen do 2027. godine jer se zemlja ne želi oslanjati samo na Nokiju kao jedinog proizvođača opreme.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI