Nastavljena istraga

SIPA sa Aerodroma Sarajevo izuzima dokumentaciju o nabavci respiratora, iz UIO BiH demantuju pisanje medija

Hronika 13.07.20, 14:36h

SIPA sa Aerodroma Sarajevo izuzima dokumentaciju o nabavci respiratora, iz UIO BiH demantuju pisanje medija
Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH demantovali su navode pojedinih medija kako se "dokumentacija o uvozu respiratora izgubila"

 

 

 

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u sklopu istrage u predmetu "Respiratori", pretresaju carinsku ispostavu na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, potvrđeno je za Faktor.

 

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je da pripadnici SIPA-e, po nalogu tužilačkog tima i uz naredbu Suda BiH vrše pretres i izuzimanje dokumentacije koja se odnosi na uvoz respiratora iz Kine posredstvom firme Srebrena malina.

 

Kako je za portal Faktor nezvanično potvrđeno, radi se o dokumentaciji koja se odnosi na nabavku 80 od ukupno 100 respiratora koji su uvezeni iz Kine.

 

Naime, kako je kazao izvor blizak istrazi ovog slučaja, ranije su iz Uprave za indirektno oporezivanje ovu dokumentaciju obećali dobrovoljno dostaviti tužilačkom timu, međutim, nakon što im dokumentacija nije dostavljena, tražili su naredbu Suda za izuzimanje potrebne dokumentacije.

 

Za pretpostaviti je da je procjena odgovornih u Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) bila da u ovom slučaju ipak sačekaju naredbu Suda, a kako bi sve bilo provedeno u skladu sa zakonom, te kako bi se spriječile eventualne zloupotrebe.

 

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH demantovali su navode pojedinih medija kako se "dokumentacija o uvozu respiratora izgubila".

 

- Dokumentacija o uvozu 80 respiratora u BiH, čiji je uvoznik kompanija FH Srebrena malina d.o.o., nije se zagubila. Istražioci su bili u carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo i izuzeli su orginalnu dokumentaciju, koja im je potrebna u postupku, što mi je potvrdio šef ove carinske ispostave. Dakle, dokumentacija nije zagubljena - kazao je portparol UIOBiH Ratko Kovačević.

 

Iz Uprave su ranije, kako je naveo, uz popravtni akt, zainteresiranim stranama u nekoliko navrata dostavljali ovu dokumentaciju u vidu fotokopije, ali je ovog puta naredbom tražena originalna dokumentacija, koja je danas i izuzeta.

 

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu u kojoj su kao osumnjičeni označeni premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i direktor firme Srebrena malina Fikret Hodžić.

 

Istraga je nedavno proširena, te je kao osumnjičeni u ovom slučaju saslušan i direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak.

 

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

BLIN
KOMENTARI