Zaštita kože od sunčevog zračenja

Nije svejedno koji preparat birate: U zabludi su svi koji misle da se mogu izlagati suncu - bez posljedica

Lifestyle 12.07.20, 19:33h

Nije svejedno koji preparat birate: U zabludi su svi koji misle da se mogu izlagati suncu - bez posljedica
Kada govorimo o sunčanju i štetnim efektima sunca na kožu, prevashodno mislimo na sunčanje tokom godišnjih odmora na morskoj obali, ali zaboravljamo da je koža tokom cijele godine izložena sunčevom zračenju. O štetnosti sunčevog zračenja, zaštitnim meganizmima kože i kvalitetnim kremama za zaštitu od sunca piše Dr. Marjana Tica, specijalista dermatovenerologije

 

dr-marjana-tica

Piše: Dr. Marjana Tica, specijalista dermatovenerologije

 


Sunce je od davnina poznato kao izvor života, mnogi drevni narodi su imali božanstva posvećena suncu i iskustveno su znali da sunčeva svijetlost pomaže u liječenju i oporavku od nekih oboljenja. Savremena nauka je dokazala da se pod dejstvom sunčeve svijetlosti sintetiše vitamin D neophodan za odvijanje mnogih procesa u organizmu, kao i da pinealna žlijezda luči serotonin koji je odgovoran za bolje raspoloženje i porast energije tokom ljeta. 


Podjela: Sunčevo zračenje može se podijeliti prema talasnoj dužini na: vidljivu svijetlost, UV - ultraljubičasto zračenje i IC - infracrveno zračenje. UV zraci mogu izazvati opekotine, fotostarenje kože, imunosupresiju, alergije na svijetlost, fototoksične reakcije, ali i karcinom kože. UV zračenje obuhvata UVA, UVB I UVC zračenje. UVA  zraci su odgovorni za fotostarenje i neželjene reakcije na koži tokom primjene nekih lijekova. 
UVB zraci uzrokuju opekotine, pokreću karcinogenezu i doprinose fotostarenju, dok se UVC zračenje apsorbuje u ozonskom omotaču i ne dopire do površine zemlje. Sve češće čujemo o IR zracima koji  prodiru kroz sve slojeve kože i dovode do razgradnje kolagena i elastičnih vlakana, a samim tim i preranog starenja kože. 


Koža ima svoje zaštitne mehanizme protiv štetnog dejstva sunčevog zračenja, ali ako je predugo na suncu bez zaštite oni postaju preopterećeni. Ovo je specifična godina kada smo zbog epidemije korona virusa dosta vremena proveli zatvoreni, a samim tim koža nije imala vremena da razvije sve svoje zaštitne mehanizme. 


Učestalost melanoma i nemelanomskih karcinoma kože u svijetu je u stalnom porastu. To je posljedica povećanog izlaganja sunčevom zračenju tokom sunčanja na godišnjim odmorima i nezaštićenom boravku na suncu tokom obavljanja poslova na otvorenom i rekreacije. Nažalost svjedoci smo trendova koji promovišu preplanulu kožu kao jedino lijepu kožu. 


Šta znače oznake na zaštitnim kremama? Oznaka SPF na kremama znači zaštitni faktor (Sun Protection Factor), odnosi se samo na UVB filtere i ukazuje koliko dugo će koža biti zaštićena od opekotina izazvanih UVB zracima, nego kad nije namazana. Dobar preparat za zaštitu od sunca treba da štiti i od UVA i IR zraka jer na taj način štitimo kožu od dugoročnih oštećenja. Zaštita od UVA mora iznositi najmanje 1/3 zaštite od UVB.Oznaka dermatološki testirano znači da je djelotvornost i podnošljivost preparata  ispitana na ljudskoj koži pod nadzorom stručnjaka.

 

Zaštita kože od sunca treba da se posmatra kao dio svakodnevne rutinske njege bez razlike u odnosu na godine i pol, a kremu za zaštitu trebamo birati prema tipu kože. Na primjer, za zaštitu kože sklonu alergijama na sunce treba birati hipoalergen proizvod, a za zaštitu nježne dječije kože adekvatnu kremu prilagodjenu dječijem uzrastu.


Svi oni koji misle da se mogu bez zaštite izlagati suncu i da ce proći bez posljedica su u zabludi. Možda te posljedice neće biti vidljive odmah u vidu opekotina od sunca, ali kroz određeni vremenski period će svakako biti uočljive. Nažalost brojne su posljedice nezaštićenog izlaganja suncu, a najvidljivije i svima poznate su opekotine od sunca. U dugoročne posljedice spada tzv. fotostarenje koje podrazumijeva da je koža zadebljala, suha, smanjene elastičnosti, sa vidljivim dubokim borama, nepravilnom pigmentacijom i proširenim kapilarima.


Zato, pored opštih preporuka o izbjegavanju boravka na suncu u periodu od 10 - 16 sati, nošenju šešira sa širokim obodom, sunčanih naočala i adekvatne odjeće, jako je važno da izaberemo odgovarajući prepat koji će da zaštiti našu kožu.


Šta sadrži kvalitetan preparat? Takav preparat treba da bude dermatološki testiran i da sadrži kvalitetne filtere. Bitno je da ima, ne samo zaštitu od UVA i UVB zračenja, već i od infra crvenog IR –A zračenja koja oštećuju neke od najvažnijih ćelija naše kože poput fibroblasta koji su odgovorni za proizvodnju kolagena i elastina, kao i za učešče u procesu zarastanja rana i svih regenerativnih procesa koji se svakodnevno odvijaju.


Kvalitetan preparat za zaštitu od sunca treba da ima posebne formulacije prilagodjene različitim tipovima kože. Na primjer, za zaštitu kože sklonu alergijama na sunce treba birati hipoalergen proizvod, a za zaštitu nježne dječije kože adekvatanu kremu prilagodjenu dječijem uzrastu. U Hemofarmovoj liniji preparata za sunčanje Ladival možete naći adekvatan preparat za sve članove porodice, koji ispunjava sve potrebne uslove da možete bez straha da uživate u suncu. 


Ona najteža posljedica dugogodišnjeg nezaštićenog izlaganja suncu je povećan rizik od nastanka melanoma i nemelanomskih karcinoma kože. Posebno je neophodno štititi djecu, jer se opekotine u dječijem dobu i mladosti smatraju faktorom rizika od kasnijeg razvoja melanoma.

 
Promotivni sadržaj

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI