ŠVEDSKA NIKADA NIJE primijenila puni lockdown

Imunitet krda ipak uspio: Kako je često osporavani švedski model drastično usporio broj dnevnih smrti, ali i zaraženih?!

Hronika 12.07.20, 12:05h

Imunitet krda ipak uspio: Kako je često osporavani švedski model drastično usporio broj dnevnih smrti, ali i zaraženih?!
Pad broja mrtvih direktor Švedske agencije za javno zdravstvo, John Carlson, pripisuje pridržavanju socijalnog distanciranja, dok glavni nacionalni epidemiolog, Anders Tegnell, spekulira kako su mnogli dosegli razinu imuniteta krda

 

 

Zanimljivo je primijetiti kako je često osporavani švedski model ipak uspio drastično usporiti broj dnevnih smrti. U prošlom tjednu zabilježili su sveukupno 17 smrti, što je za Švedsku vrlo malo, piše Novac.hr


Ispod je grafikon s presice švedskog ministarstva zdravstva koji ukazuje na jasni trend pada.

 

svedska-korona-grafikon


S jedne strane stručnjaci i dalje upozoravaju kako je švedska imala jedanaest puta više mrtvih nego susjedna Norveška, dok drugi upozoravaju kako je prošla bolje nego neke zemlje sa strogom politikom lockdowna (Belgija, Italija, Španjolska). Švedska se prema trenutačnom padom mrtvih može usporediti sa zemljama kao što su Haiti ili Pakistan, koje su uložile velike napore u kontrolu zaraze.


Švedska bilježi i vrlo značajni pad broja zaraženih; u odnosu na prije dva tjedna danas je tek jedna šestina pozitivnih koji se testiraju na dnevnoj bazi.


Švedska nikada nije primijenila puni lockdown nego je omogućila relativno normalan nastavak života. Zabranili su okupljanja veća od 50 ljudi, ograničili broj gostiju u restoranima, apelirali na pridržavanje socijalne distance, ali nisu uspjeli onemogućiti proboj virusa u domove za skrb, gdje su zabilježili tri četvrtine smrtnih slučajeva.


Pad broja mrtvih direktor Švedske agencije za javno zdravstvo, John Carlson, pripisuje pridržavanju socijalnog distanciranja, dok glavni nacionalni epidemiolog, Anders Tegnell, spekulira kako su mnogli dosegli razinu imuniteta krda.

 

(Novac.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI