GRAĐANI BIH NA 'ŽUTOJ LISTI', ALI MOGU PREKO GRANICE

'I da džaba nudimo smještaj, gostiju nema': Cijene drastično pale, u ovom dijelu Jadrana apartmani po 10 eura...

Nedjeljni magazin 11.07.20, 19:02h

'I da džaba nudimo smještaj, gostiju nema': Cijene drastično pale, u ovom dijelu Jadrana apartmani po 10 eura...
Džaba jeftinije cijene ljetovanja – i da se besplatno ponudi smještaj, gostiju nema jer je korona virus zatvorio granice, a pandemija natjerala mnoge u regionu i Evropi da odustanu od odmora - žale se mještani ovog popularnog ljetovališta na Jadranu

 

 

Turistima koji budu dolazili u Crnu Goru na granici očitavaće se bar-kod telefona koji ce biti praćen putem aplikacije. Oni koji nemaju telefon na granici ce popuniti formular sa detaljima kretanja i mjesta boravka.


U slučaju da tokom odmora dobiju simptome COVID-19, troškove izolacije, karantina ili bolničkog liječenja će snositi država.


To su neke od odredbi Akcionog plana koje je objavilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) u slučaju pojave infekcije korona virusom kod turista koji borave u Crnoj Gori, piše Radio Slobodna Evropa


Njime se propisuje obaveza vlasnicima turističkog smještaja da odrede osobu za kontakt sa domom zdravlja. U slučaju pojave infekcije kod njihovih gostiju, oni sa težom kliničkom slikom smještaće se u najbližu bolnicu.

 

Šta ukoliko se pojave simptomi?


Ukoliko turista ima blaže simptome, obavezna je samoizolacija koju takođe obezbjeđuje hotel ili vlasnik objekta kod koga boravi. Za samoizolaciju gostiju vlasnik mora obezbijediti zaseban dio objekta koji će biti pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom sve dok gost nenapusti teritoriju Crne Gore.


Troškove liječenja, samoizolacije i karantina za sve turiste snosiće država, osim u slučaju nepoštovanja mjera samoizolacije, kada se ta osoba upućuje u karantin pod komercijalnim uslovima.


Ko može u Crnu Goru?


Inače, postoje dvije liste uslova za ulazak stranih državljana u Crnu Goru.


Bez ikakvih ograničenja u zemlju mogu ući građani država sa "zelene liste" koja, među ostalima, uključuje zemlje Evropske Unije i Veliku Britaniju.


Na "žutoj listi" su trenutno Albanija, Bosna i Hercegovina, Kanada, Kosovo, Izrael i Singapur, i njihovi državljani mogu ući u Crnu Goru uz negativan rezultat PCR, ELISA ili ECLIA testa na COVID-19 star ne više od 72 sata.


Građani koji ulaze u Crnu Goru iz Srbije biće upućivani isključivo u karantin zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Srbiji, odlučilo je Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT), nakon sjednice 6. jula.


Koliko je trenutno turista u Crnoj Gori?


Za sada je stranih turista na crnogorskom primorju tek u naznakama.


"Džaba jeftinije cijene ljetovanja – i da se besplatno ponudi smještaj, gostiju nema jer je korona virus zatvorio granice, a pandemija natjerala mnoge u regionu i Evropi da odustanu od odmora", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Vebija Abazović iz Ulcinja.


"Prošli smo zemljotres 1979., bilo je zlog vremena zbog ratova u okruženju i konflikata u Crnoj Gori, ali ovakvu situaciju nikad nismo imali", priča Abazović, koji ne pamti da je Ulicinj u julu ikada bio bez turističke vreve kao što je to ove godine.


U tom najjužnijem gradu crnogorskog primorja, Albanci i građani Kosova su najbrojniji gosti, ali zbog pogoršane epidemiološke situacije od sredine juna oni mogu preći granicu jedino uz negativan rezultat PCR test na COVID-19 urađen u prethodnih 48 sati.


"Od tada je Ulcinj potpuno prazan, nešto što ljeti nikada nismo doživjeli. To što smo snizili cijene nije pomoglo, jednostavno turista nema", rezigniran je Abazović, navodeći kao primjer cijenu svog turističkog smještaja kod Male plaže, u centru grada, koji košta oko deset eura dnevno.


"Lani je ta cijena u ovo doba bila 35 eura", upoređuje Abazović.


Nastavak teksta čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI