doktor nauka, profesorica, majka četvero dece

Misala Pramenković, prva Bošnjakinja s hidžabom u historiji Skupštine Srbije: 'Zna se ko je glava kuće, ali glavu pokreće vrat'!

ŽENA iN 11.07.20, 16:58h

Misala Pramenković, prva Bošnjakinja s hidžabom u historiji Skupštine Srbije: 'Zna se ko je glava kuće, ali glavu pokreće vrat'!
Zastupničko mjesto osvojila je na nedavno održanim parlamentarnim izborima

 

 

 

Rođena 22. decembra 1980. u Moranima, selu u općini Tutin u Srbiji, gdje je završila osnovnu školu. Nakon toga nastavlja pohađati medresu Gazi Isa-beg u Novom Pazaru. Stiže u Sarajevo na Fakultet islamskih nauka, gdje diplomira 2005. godine. Magistrira i doktorira iz oblasti islamskog prava na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. 


Profesorica je u Medresi i predavač na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru. Bila je na čelu Udruženja žena „Merjem“ pri Islamskoj zajednici, te odbornica u Skupštini grada Novog Pazara u periodu 2016-2020. Vijećnica u Bošnjačkom nacionalnom vijeću u prošlom i aktuelnom sazivu. 


Sve to su crtice iz biografije Misale Pramenković, prve žene s hidžabom u historiji Skupštine Srbije. Zastupničko mjesto osvojila je na nedavno održanim parlamentarnim izborima.


Pramenković, majka četvero djece različitih uzrasta, rado se odazvala pozivu magazin Azra za koji je govorila o svojim ciljevima i politici, ali i gorućoj situaciji koja usljed pandemije korona virusa vlada u Novom Pazaru.


Vi ste u Skupštinu Srbije ušli u ime Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića, a medijski izvještaji su nakon izbora u prvi plan stavili činjenicu da ste prva žena s hidžabom u Skupštini Srbije. Kako Vi komentirate to u odnosu na činjenicu da ste, osim pokrivena žena, prije svega, doktor nauka, profesorica i majka četvero dece?


– Činjenica da je žena pod hidžabom prvi put u Parlamentu Srbije privukla je najviše pažnje i čini se da je to istaknuto više od svih ostalih mojih karakteristika. Donekle, to je i logično, ali svakako se da zaključiti da mi hidžab nije bio prepreka u ostvarivanju svega spomenutog.


S obzirom, ipak, na podneblje u kojem živimo, moramo Vas pitati kako ste uspjeli uskladiti i porodicu i karijeru i biti politički aktivna?


– Svaka žena koja je uposlena, pri tome ima i porodicu, zna da nije lahko uskladiti porodične i poslovne obaveze. Međutim, uz podršku članova porodice i dobru organizaciju ipak je moguće.


Kako ćete se kao političarka, Bošnjakinja pod hidžabom, nositi i boriti protiv radikalnih stavova kojih i dalje, sigurni smo, neće nedostajati u Skupštini Srbije prema Bošnjacima, muslimanima?


– Nastojat ću da kroz djelovanje u Skupštini Srbije dostojanstveno zastupam stavove i interese svog naroda u skladu s programskim načelima naše stranke, a kakve će reakcije na to biti, ostaje da se vidi.


Ovih dana u Novom Pazaru alarmantno je stanje. Premijerka Srbije Ana Brnabić, posjetila je tamošnju bolnicu, ali njen posjet nije prošao onako kako s nadala. Doktori i osoblje su joj okrenuli leđa, žena čija majka je preminula od posljedica Corona virusa ju je napala. Kako komentirate tu situaciju?


– Građani Novog Pazara, posebno porodice bolesnih i umrlih su očekivali podršku i razumijevanje od premijerke, međutim, ispostavilo se da je premijerka došla s namjerom da brani rukovodstvo bolnice u Novom Pazaru, zdravstveni sistem koji je u lošem stanju i to je ono što je rezultiralo takvim dočekom.

 

Cijeli intervju čitajte u aktuelnom broju magazina AZRA.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI