Diskriminatorna odluka susjeda

Od danas na snazi posebni uvjeti za ulazak u Hrvatsku: Obavezna samoizolacija samo za građane sa bh. pasošem

Hronika 11.07.20, 09:59h

Od danas na snazi posebni uvjeti za ulazak u Hrvatsku: Obavezna samoizolacija samo za građane sa bh. pasošem
U Hrvatsku se može ući s negativnim PCR testom ili se mora ići u 14-dnevni karantin

 

Granična policija BiH dobila je obavijest od Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske o novim uputama za osobe koje ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja, a koje će se primjenjivati od danas.

 

Odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Hrvatske zabranjuje se, odnosno, ograničava prelazak osobama preko graničnih prijelaza od čega su izuzeti:

 

1. Državljani EU-a (bez obzira na mjesto prebivališta), Schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članova njihovih porodica te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. novembra 2003. o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize.

 

2. Privremena zabrana ulaska u Hrvatsku iz trećih zemalja, izuzevši osoba iz tačke 1. ne odnosi se na:

 

2a. - zdravstvene radnike, zdravstvene istraživače i saradnike, stručnjake za brigu o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje

 

2b. - prekogranične radnike

 

2c. - prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno

 

2d. - diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija

 

2e. - putnike u tranzitu,

 

2f. - osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi privredni interes, te osobe koje putuju radi školovanja

 

2g. - osobe koje putuju zbog neodgodivih ličnih razloga (npr. vlasnici su nekretnine u Hrvatskoj) ili imaju koji drugi neodgodiv osobni razlog.

 

Upute za zdravstveni nadzor nad osobama koje ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja:

 

a) Za sve osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja, na temelju izuzeća od zabrane prelaska granice navedenih pod tačkom 2g. obvezan je zdravstveni nadzor uz 14-dnevni karantin/samoizolaciju.

 

Karantina/samoizolacija se može skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2.


b) Obaveza samoizolacije za osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja ne odnosi se na osobe iz tački 2a., 2b., 2c., 2d., te:

 

2e. putnike u tranzitu:

 

Za putnike u tranzitu granična policija će, nakon što im se odobri ulazak, provjeriti jesu li napustili područje Republike Hrvatske u roku od 12 sati.

 

Navedeno pravilo moguće je primijeniti samo ako je izlazak iz Republike Hrvatske u susjednu državu koja će mu omogućiti ulazak.

 

2f. - osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, te osobe koje putuju radi školovanja.

 

Ove osobe mogu ući u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije uz predočenje negativnog nalaza PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja    brisa    do    dolaska    na    granični    prijelaz), odnosno  uz obavezu 14-dnevnog karantina/samoizolacije ako nemaju navedeni negativni nalaz PCR pretrage.

 

Osobe koje ulaze u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije, dužne su se u prve dvije sedmice boravka u Hrvatskoj pridržavati sljedećih mjera:

 
• Tokom prvih 14 dana od ulaska u Hrvatsku izlasci iz smještaja ograničavaju se samo na nužne: obavljanje posla ako se radi o poslovnom razlogu ulaska u Republiku Hrvatsku, obavljanje nužnih aktivnosti uz kontinuirano pojačano provođenje higijenskih mjera.

 

• Tokom nužnih izlazaka iz smještaja preporučuje se koristiti masku ili prekrivalo za nos i usta, održavati fizički razmak od drugih osoba (minimalno 1,5 metar) te provoditi higijenu ruku.

 

• Ruke što češće prati toplom vodom i sapunom i/ili koristiti dezinfekcijsko sredstvo za ruke koje treba dobro utrljati u dlanove. Izbjegavati dodirivanje lica, usta, nosa i očiju.

 

• Izbjegavati korištenje javnog prijevoza. U prijevoznom sredstvu poželjno je da je osoba sama ili isključivo s osobama koje dijele zajednički smještaj.

 

• Treba dosljedno izbjegavati grupiranja i okupljanja

 

• Tokom poslovnih sastanaka, treba susretati što manji broj osoba, osigurati fizički razmak od 1,5 metra uz dostupnost dezinfekcijskih sredstava te izbjegavati nepotrebne sastanke.

 

• Usluge plaćanja obavljaju se bezgotovinskim kartičnim plaćanjem ili online uslugama.

 

• Svako jutro potrebno je izmjeriti tjelesnu temperaturu, ukoliko je viša od 37,2 stepen, potrebno je mjerenje ponoviti nakon 10 minuta te ako je temperatura ponovno viša od 37,2 stepeni potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se liječniku u turističkoj ili COVID-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu.

 

• U slučaju pojave simptoma akutne respiratorne infekcije (kašalj, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah/otežano disanje ili gubitak osjeta njuha) potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se liječniku u turističkoj ili COVID-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu.

 

• U slučaju nagle pojave teških, po život ugrožavajućih, simptoma osoba se javlja nadležnoj hitnoj medicinskoj službi na broj 194, saopćeno je iz Granične policije BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI