Putovnica lijek protiv korone

Beroš najavio nove mjere za bh. građane: Ako imate hrvatski pasoš nećete morati u samoizolaciju, bez obzira što dolazite iz BiH

Hronika 10.07.20, 15:32h

Beroš najavio nove mjere za bh. građane: Ako imate hrvatski pasoš nećete morati u samoizolaciju, bez obzira što dolazite iz BiH
Tako će se, po svemu sudeći, stanovnike BiH probirati po državljanstvu i bez obzira na to što žive u BiH, ako imaju hrvatsko državljanstvo, te će osobe moći ući u Hrvatsku bez ikakvih ograničenja

 

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u trenutku u kojem u zadnja 24 sata u Hrvatskoj ima rekordnih 116 novozaraženih koronavirusom, ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da se ide u postroženje mjera za ulazak u Hrvatsku. Međutim izjavio je kako mjere samoizolacije neće vrijediti za hrvatske državljane iz BiH, i to zbog, kako navodi, odluka EU koje su na snazi od 1. jula, prenosi Index.hr.


Osim njih, isto važi i za sve državljane zemalja EU - ko god ima državljanstvo neke od EU zemalja može normalno ući u Hrvatsku.

 

"Uvest ćemo strože kriterije za ulazak u Hrvatsku, bit će to ili samoizolacija od 14 dana ili kraća samoizolacija uz obvezno testiranje", rekao je. Nije naveo na koje se to zemlje odnosi, no za pretpostaviti je da se radi o susjedima iz BiH i Srbije, zemalja koje i dalje bilježe veliki porast novozaraženih.


Tako će se, po svemu sudeći, stanovnike BiH probirati po državljanstvu i bez obzira na to što žive u BiH, ako imaju hrvatsko državljanstvo, te će osobe moći ući u Hrvatsku bez ikakvih ograničenja. Istovremeno stanovnici BiH koji nemaju hrvatsko državljanstvo će, sudeći po današnjim Beroševim izjava, morati u samoizolaciju.

 

Ovdje valjda podsjetiti na izjavu šefice zagrebačke bolnice Fran Mihaljević, Alemke Markotić, koja je krajem juna, kad su zatvorene granice s BiH, izjavila da dvojni državljani ne mogu ući u Hrvatsku.

 

"Dvojno državljanstvo ne štiti od virusa", rekla je tada.

 

Još uvijek se čeka konkretna odluka Kriznog stožera, no Beroš je posljednjom izjavom dao naslutiti da će se dogoditi upravo to - bez obzira na to što je neko stanovnik iste države, neće vrijediti ista pravila za sve.

 

Beroš se pozvao na odluku EU koja je na snazi od 1. jula. Podsjetimo, zemlje EU su od 1. jula otvorile granice prema 15 država, među kojima su Srbija i Crna Gora, a Hrvatska je tom popisu dodala i BiH. Ograničenja su ukinuta i za hrvatske državljane koji ulaze u Hrvatsku iz neke od ove četiri zemlje.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI