FOTO/ Iako je postojao politički dogovor

Državni Parlament nije prihvatio prijedlog budžeta: SNSD i HDZ bili protiv

Front 09.07.20, 14:14h

Državni Parlament nije prihvatio prijedlog budžeta: SNSD i HDZ bili protiv
Za usvajanje u prvom čitanju nije bilo potrebne entitetske većine - za su glasala 22 poslanika, 12 ih je bilo protiv i dva suzdržana

 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zbog nepostojanja entitetske većine nije usvojio u prvom čitanju Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH. Nakon ponovljenog glasanja za su bila 22 poslanika, 12 ih je bilo protiv te dva suzdržana.

 

Iako je postojao politički dogovor sa SDA poslanici SNSD-a i HDZ-a BiH bili su protiv budžeta.

 

- Opšta većina ima, entitetske nema. Nemamo odluku danas. Konstatujem da Predstavnički dom PSBiH nije usvojio zakon u prvom čitanju. Ići će na usaglašavanje za drugi krug između članova Kolegija i otome ćemo ćemo se izjašnjavati na narednoj sjednici, kazao je predsjedavajući Doma Nebojša Radmanović.

 

Podsjetimo, Predstavnički dom je prije dva dana odlučio da Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu razmatra po skraćenom, a ne po hitnom postupku, kako je to zatražilo Predsjedništvo BiH.

 

Zaključeno je da se sjednica Predstavničkog doma održi danas kada će prijedlog budžeta biti razmatran u prvom čitanju, nakon čega će biti otvorena amandmanska faza. Odmah nakon okončanja amandmanske faze, Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu bit će razmatran u drugom čitanju.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI