Najavljeni gosti

Na online komemoraciji za žrtve genocida u Srebrenici i princ Charles, Madeline Albright, Christiane Amanpour...

Hronika 09.07.20, 11:40h

Na online komemoraciji za žrtve genocida u Srebrenici i princ Charles, Madeline Albright, Christiane Amanpour...
Komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici u Velikoj Britaniji ove godine će se održati online, navečer u subotu, 11. jula 2020. godine

 

U subotu, 11. jula održat će se obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici. Cijeli program uslijedit će uskoro s najavom glavnog govornika i preživjelih koji će podijeliti svoje mučne i šokantne ispovijesti.

 

Za sada predviđeni govorninici, Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ Charles od Velsa, premijer Velike Britanije Boris Johnson, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović, kardinal Vincent Nichols nadbiskup Westminstera i predsjednik Katoličke biskupske konferencije u Engleskoj i Walesu, glavni rabin Ujedinjenih hebrejskih kongregacija Zajednice Ephraim Mirvis, bivši premijer Velike Britanije David Cameron, Lord Haag bivši državni ministar inostranih poslova Velike Britanije, Madeline Albright, bivša državna sekretarka za Sjedinjene Države, Adama Dieng zamjenik generalnog sekretara i specijalni savjetnik generalnog sekretara za spriječavanje genocida, te Christiane Amanpour CBE, glavna međunarodna voditeljica za CNN.
 

Podsjećamo, komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici u Velikoj Britaniji ove godine će se održati online, navečer u subotu, 11. jula 2020. godine, putem video prijenosa. Organizator komemoracije je Remembering Srebrenica. Događaj će biti emitovan na mnogim kanalima i društvenim mrežama, a sadržavat će video svjedočenja i poruke preživjelih i ključnih ličnosti.


(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)