Video/ Epilog nereda u Srbiji

Još jedna nemirna noć u Beogradu: Policija tukla sve redom, napadnuti novinari, desetine povrijeđenih

Front 09.07.20, 07:59h

Još jedna nemirna noć u Beogradu: Policija tukla sve redom, napadnuti novinari, desetine povrijeđenih
Protesti su se proširili i na druge gradove, a na ulice su izašli i građani Novog Sada, Kragujevca i Niša

 

Nakon prekjučerašnjih protesta zbog najave mogućeg ponovnog uvođenja policijskog sata u Beogradu i demonstracija koje su eskalirale ispred zgrade Narodne skupštine, više političkih organizacija, ali i veliki broj građani i sinoć je izašao na ulice.

 

Iako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u javnom obraćaju izjavio da neće biti višednevne zabrane kretanja, ali da će konačnu odluku o tome donijeti Vlada Srbije danas, na ulicama Beograda je bio haos. 

 

Protesti su se proširili i na druge gradove, a na ulice su izašli i građani Novog Sada, Kragujevca i Niša.

 

Nekoliko hiljada građana okupilo se na platou ispred Skupštine Srbije. Grupa demonstranata napala je lidera Sergeja Trifunovića i otjerala ga sa protesta. U Novom Sadu demonstranti zasuli zgradu RTV kamenjem i petardama.

 

 

Demonstranti u centru Beograda, poslije ponoći su se razišli, a policija je rastjerala posljednje grupe u Bulevaru kralja Aleksandra i u blizini Tašmajdanskog parka.


Tokom masovnih protesta koji su i sinoć održani u Beogradu policija je, unatoč činjenici da su se legitimirali, pretukla više novinara.

 

Kako javlja N1, pripadnici MUP-a Srbije oko 23.30 sati potisnuli su demonstrante u Bulevaru kralja Aleksandra prema okolnim ulicama, a u intervenciji su ozlijedili novinara agencije Beta, usprkos tome što im je pokazao novinarsku legitimaciju. 

 

Novinara portala Nova.rs Marka Radonjića policajac je udario pendrekom, iako je vikao da je novinar. Napad je uspio snimiti.

 

Sa grupom demonstranata u centru Beograda susreo se i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić, kojem su demonstranti poručili da treba da ide kući i da mu tu nije mjesto.

 

- Spasi Srbiju i ubij se, Bori se, Bori se… - orilo se na uglu Kneza Miloša i Takovske.

 

 

Tadić nije reagovao i mirno je sluša skandiranje.

 

Pripadnici policije u Nišu su u jednom trenutku odustali od intervencije nad svojim narodom, pa su se povukli u policijsku stanicu.

 

Gromoglasnim aplauzom okupljene Nišlije su pozdravile ovaj potez policajaca, skandirajući “pobjeda, pobjeda” i “Vučiću pederu”. 

 

"U Nišu je prevladao razum”, “Niška policija mrzi Vučića više od demonstranata” i “Neka se svi ugledaju na Niš!” samo su neki od komentara na Twitteru.

 

 

Policija je oko 23 sata rastjerala veliki broj demonstranata koji su na bacali pirotehniku, kamenje i baklje. Nastao je stampedo, a sve vrijeme odjekivali su topovski udari. 

 

U toku čišćenja na Bulevaru kralja Aleksandra policija je tukla sve redom, a nakon toga na ulici su ostale stotine patika. 

 

Nešto iza 23 sata, kada su se neredi u Beogradu u većem dijelu već smirili, taksista se svojim vozilom zaletio u kordon policije.

 

Pokušao je probiti policijski kordon i proći ulicom.  Policija ga je taksista izvukla iz vozila i privela. 

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI