nadmoć desnice

Prijeti li socijaldemokratiji nestanak: Jesu li rezultati izbora u Srbiji i Hrvatskoj jasna poruka ljevici u BiH?!

Front 06.07.20, 20:50h

Prijeti li socijaldemokratiji nestanak: Jesu li rezultati izbora u Srbiji i Hrvatskoj jasna poruka ljevici u BiH?!
Nakon svega viđenog, ostaje pitanje jesu li izbori u Srbiji i Hrvatskoj, te velika podrška desnici - ujedno i poruka za bh. ljevicu?!

 

 

Veliko iznenađenje parlamentarnh izbora u Hrvatskoj je prije svega uvjerljiva pobjeda HDZ-a, što je ujedno treća velika osobna pobjeda Andreja Plenkovića nakon izbora 2016. i nedavnih unutarstranačkih izbora. SDP je, nema sumnje, doživio potop. Razlozi su tome strukturalni, ali utjecaja je imala i neinventivna te dosta općenita kampanja; išli su u "restart" sa starim licima.


Ocjena je to političkog analitičara Žarka Ivića, koji strukturalne razloge SDP-ova strmoglava pada vidi i u tome što privlače općenito starije birače te se nisu nametnuli mladima, koji su se okrenuli strankama okupljenima oko platforme Možemo!, Stranke s imenom i prezimenom i sličnima. 


- Što će biti sa SDP-om? Bijes će se sada okrenuti prema Bernardiću, iako odgovornost za ovaj rezultat nije samo na njemu. Uostalom, u nama susjednim zemljama, poput Mađarske i Srbije, ali i Poljske, nestale su socijaldemokratske stranke koje su devedesetih godina nastajale kao sljednice bivše komunističke partije - komentirao je Ivić za Slobodnu Dalmaciju.


Dodaje i da je očito u Hrvatskoj ojačala "nova ljevica"...


- A te stranke prvenstveno su se isprofilirale na beskompromisnom inzistiranju na temi Zagreba, Milana Bandića i potresa u Zagrebu. "Počinje borba za Zagreb" - najavljuje Ivić.


Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić komentirao je za N1 debakl socijaldemkratije na izborima u Hrvatskoj, te smatra da je "tamošnji HDZ odlično iskoristio pandemiju". 


- Upravo su najizloženiji ljudi Kriznog stožera, poput Vilija Beroša, dobili najviše preferencijalnih glasova. SDP je, s druge strane, ušao na teren HDZ-a igrajući na kartu nacionalizma. Što je potpuno pogrešno - ističe Nikšić te dodaje:


- Kada je u pitanju odnos hrvatske Vlade prema BiH, kako je to manifestovano i u prethodnom, oni se uglavnom najviše BiH i uopšte dijaspore sjete kada su izborni procesi, kada im trebaju glasovi, kada im trebaju mandati, vidjeli ste koliko je HDZ uložio u kampanju ovdje u BiH, upravo vodeći računa o tome da su ankete pokazivale da su jako blizu u Hrvatskoj računajući da su ova tri mandati iz dijaspore i da mogu biti presudni kada je u pitanju Sabor. Ja ne očekujem tu, ostaje ista Vlada, bilo kakav zaokret, bilo kakvu promjenu, oni će i dalje, kada god im zatreba, pokušavati da delegiraju probleme iz svoje zemlje na borbu za prava Hrvata - smatra Nikšić.


No, nakon svega viđenog, ostaje pitanje jesu li izbori u Srbiji i Hrvatskoj, te velika podrška desnici - ujedno i poruka za bh. ljevicu?! 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI