ŠTA NAKON MORBIDNE POLICIJSKE TORTURE

Na granici prije Neuma: Sjećate li se novinara kojeg su do gole kože skinuli? Priča ima nastavak...

Hronika 04.07.20, 20:10h

Na granici prije Neuma: Sjećate li se novinara kojeg su do gole kože skinuli? Priča ima nastavak...
U cijelom tom ponižavajućem procesu niti policajac niti policajka nisu imali zaštitnu opremu, rukavice i zaštitne maske, iako je korona virus, što se i danas najbolje pokazuje, bio još prisutan, a mjere Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu još su bile na snazi

 

Izvor: Večernji.ba

Piše: Marin Penavić

 

Dubrovačka policija ima toliko loše kamere na graničnim prijelazima da se na snimkama ne vidi doslovno ništa. Ili barem oni tako tvrde. Ok, možda ne na svim graničnim prijelazima, nego samo na GP Klek, na koji se ova priča odnosi. Riječ je o onoj prvoj granici na koju naiđete kada idete iz smjera Ploča prema Dubrovniku, prije Neuma. A što se dogodilo?


Krajem svibnja, supruga i ja krenuli smo na kraći odmor. Kada smo došli na granicu, izvukli su nas sa strane. Tvrde da su nam nekoliko puta rekli da idu u pregled-pretres zbog sumnje da posjedujemo narkotike i druga nedozvoljena sredstva. Ni supruga ni ja ne pamtimo da su nam tako nešto naglasili. Kada su pregledali cijeli auto, granični policajac i policajka zaključili su da moraju još detaljnije ići u pregled. Prvo je policajka odvela suprugu u malu prostoriju u sklopu graničnog objekta, a kada su završili policajac je odveo i mene. S ruksakom naravno. Izvadio je sve van i pronašao filtere i rizle za duhan. To mu je vjerojatno dalo još više nade da nešto švercam. Prvo mi je rekao da se izujem, pa je detaljno pregledao tenisice. Pa sam morao skinuti i hlače koje je opet detaljno pregledao, zavlačio ruke i svaki džep i mirisao svaki kutak. Na kraju mi je rekao da skinem i gaće kako bi utvrdio da nemam nešto skriveno. Dosta morbidno. U cijelom tom ponižavajućem procesu niti policajac niti policajka nisu imali zaštitnu opremu, rukavice i zaštitne maske, iako je korona virus, što se i danas najbolje pokazuje, bio još prisutan, a mjere Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu još su bile na snazi.


Krenimo redom. Dubrovačkoj policiji poslali smo pritužbu na postupanje službenika u kojoj smo među ostalim naveli i da nisu koristili zaštitnu opremu. Njihov odgovor na taj specifični dio pritužbe je u najmanju ruku iznenađujuć, ako ne i uznemirujuć. Tvrde, citiram: "Po izjavi policijskih službenika isti su tijekom postupanja koristili zaštitne rukavice. Pregledom videonadzora poradi nedovoljno dobre rezolucije navedeno se ne može niti potvrditi niti opovrgnuti".


Poradi nedovoljno dobre rezolucije, kažu. Zašto je ovaj odgovor tako problematičan? Kao prvo riječ je o službenom graničnom prijelazu Republike Hrvatske koji se među ostalim nalazi na jednom od krakova balkanske narko-rute. A oni ne mogu, kako tvrde, preko video snimaka ništa utvrditi jer su loše rezolucije. Kao drugo, Hrvatska je u borbi za zaštitu svojih i europskih granica uzela od te iste Europe dosta velike novce kako bi na sve moguće načine učinila granicu što boljom i neprobojnijom. E sad, ili su zaboravili da postoji Granični prijelaz Klek pa ga nisu opskrbili modernom video tehnologijom na kojoj će se moći vidjeti boja očiju svakog pojedinca koji pristupi prijelazu ili netko ovdje muti vodu. Za pojašnjenje smo pitali i MUP. Oni nisu još odgovorili. A što bi i mogli odgovoriti. Mogu odgovoriti "da, kamere su nam jako loše rezolucije i ne možemo znati što su snimile" ili mogu odgovoriti "ne, kamere su super i kolege u Dubrovniku ne govore istinu". Dosta nezgodna situacija.


Druga stavka koje je osobnije prirode odnosi se na postupanje policajca s graničnog prijelaza, odnosno skidanje gaća. Kada smo objavili prvi tekst, dubrovačka policija promptno je reagirala priopćenjem na taj isti dan, 2. lipnja ove godine. U njemu među ostalim stoji: "Pregled prijevoznog sredstva, osobnih stvari i spomenutih osoba obavljen je sukladno spomenutom Zakonu o nadzoru državne granice i navedenim radnjama ni na koji način nisu povrijeđena njihova temeljna ljudska prava i slobode, niti važeći zakonski propisi."


Znači to im je bilo prvo priopćenje. U njemu kažu da je sve bilo po propisima. Nakon pritužbe na postupanje policajca i traženje nekih objašnjenja malo su primijenili ploču. Odgovor na taj dio dobili smo nekoliko dana kasnije. U njemu pak stoji: "Policijski službenik u svojoj izjavi izričito negira davanje naloga za skidanjem hlača i gaća, već naglašava kako je koristio isključivo osjet opipa prilikom pregleda. Prostorija u kojoj je vršen pregled nije pokrivena video nadzorom". Dakle, nekoliko dana nakon prvog priopćenja u kojem tvrde da je sve bilo prema pravilima, dubrovačka policija promijenila je priču i sada kažu da policajac negira sve ovo što se dogodilo. Dva oprečna odgovora. Moja riječ protiv njegove. Neka. Mene više muči kako i s kojom opremom policija štiti granice i građane.

 

(Večernji/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI