najotpornija građevina u gradu na Bosforu

U Istanbulu bolnica za 3,5 miliona bolesnika, Erdogan poručio svijetu: Turska će biti centar zdravstva triju kontinenata!

Hronika 04.07.20, 18:28h

U Istanbulu bolnica za 3,5 miliona bolesnika, Erdogan poručio svijetu: Turska će biti centar zdravstva triju kontinenata!
Ova bolnica opremljenošću spada u red najprestižnijih bolnica u kojoj planiramo godišnje liječiti 3,5 miliona bolesnika i hospitalizirati 150.000 pacijenata. Godišnje planiramo u ovo j bolnici vršiti po 100.000 operativnih zahvata, uključujući i operacije karcinoma. Dodatno ćemo izgraditi i onkologiju sa 150 kreveta i dodatno proširiti ovaj kompleks - kazao je Erdogan

 

 

 


Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je ta zemlja odlučna u nakani da postane zdravstveni centar triju kontinenata, javlja Anadolu Agency (AA).


U istanbulskom kvartu Kartal danas je svečano otvorena novoizgrađena Gradska bolnica “Dr Lutfi Kirdar“, a turski predsjednik Erdogan je na ceremoniji istakao kako je pandemija COVID-19 u svijetu odnijela skoro 550.000 ljudskih života i još jednom potvrdila važnost ulaganja u zdravstvo i zdravstvenu infrastrukturu.


“Željeli smo da ova nova bolnica bude dostojna ljepote Istanbula, ali i posebno da bude otporna na zemljotrese i ekološki usklađena“, kazao je Erdogan i dodao da je u prizemlju bolnice ugrađeno 855 izolatora zbog kojih je to jedna od najotpornijih građevina u gradu na Bosforu.


Bolnica je kompleks koji se sastoji od pet građevina koje imaju 302.000 metara kvadratnih pokrivenog prostora, parking, konferencijsku dvoranu, zelene površine i druge popratne sadržaje.


"Ova bolnica opremljenošću spada u red najprestižnijih bolnica u kojoj planiramo godišnje liječiti 3,5 miliona bolesnika i hospitalizirati 150.000 pacijenata. Godišnje planiramo u ovo j bolnici vršiti po 100.000 operativnih zahvata, uključujući i operacije karcinoma. Dodatno ćemo izgraditi i onkologiju sa 150 kreveta i dodatno proširiti ovaj kompleks“, kazao je Erdogan.


Ističući kako je Turska ambiciozna u nakani razvoja zdravstvenih kapaciteta i infrastrukture, Erdogan je kazao da su gradske bolnice u toj zemlji već sada “broj jedan“ u Evropi, a među najprestižnijim u svijetu.


“Najrazvijenije zemlje svijeta su nespremne dočekale pandemiju, ali mi smo se vodili vrijednostima vlastite civilizacije i stalno govorili i radili na jačanju zdravstvenog sektora. Turska je u borbu protiv pandemije ušla s armijom od 1.100.000 zdravstvenih radnika. Dodatno smo ojačali našu zdravstvenu infrastrukturu i kapacitete. Provedenim mjerama smo uspjeli ući u red zemalja s najmanjom stopom smrtnosti tokom pandemije", kazao je Erdogan.


Naglasivši kako Turska nije imala probleme s nedostatkom medicinske i zaštitne opreme tokom pandemije, Erdogan je kazao da je ta zemlja počela proizvoditi i širom svijeta izvoziti respiratore i zaštitnu medicinsku opremu i da oni trenutno pomažu pacijentima od Brazila do Somalije.


Erdogan je dodao da je Turska u jeku pandemije u 138 zemalja širom svijeta poslala traženu pomoć u medicinskoj opremi.


On je kazao da niti jedan pacijent nije vraćen s vrata bolnica u Turskoj, već da je sveobuhvatni zdravstveni sistem i sistem socijalne zaštite osigurao besplatno liječenje i testiranje na koronavirus.


"Uspješna borba protiv pandemije je otvorila dodatnu priliku za razvoj zdravstvenog turizma u Turskoj. Odlučni smo da Tursku pretvorimo u zdravstveni centar triju kontinenata. Gradska bolnica 'Dr Lutfi Kirdar' u Kartalu je još jedan veliki iskorak u tom pravcu", kazao je Erdogan.


Turski predsjednik je i ovom prilikom upozorio građane na važnost poštivanja preventivnih mjera tokom pandemije COVID-19 te je pozvao građane da nastave brinuti o higijeni, držati potrebnu socijalnu distancu i nositi zaštitne maske


On je također pozvao ljude da u okviru nužnih mijenjanja životnih navika u jeku pandemije prestanu i pušiti cigarete koje su također jedan od faktora koji je doveo do tako teških posljedica pandemije. 

 

(Anadolija/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI