Svjedokinja na Kantonalnom sudu u Sarajevu

'Prostitucijom se bavim od 17. godine... U stanu gdje smo primale klijente držali su drogu i oružje, bilo je i stranaca...'

Hronika 02.07.20, 11:25h

'Prostitucijom se bavim od 17. godine...  U stanu gdje smo primale klijente držali su drogu i oružje, bilo je i stranaca...'
Ni ona ni Jusufi me nisu tjerali da se prostituišem, već sam to radila zbog toga jer mi je trebao novac, ispričala je svjedokinja koja se od 17. godine bavi ovim poslom

 

Saslušanjem dva vještaka Mladena Stupara i Mevludina Hajdara, te svjedokinje Emine M. jučer je u sudnici Kantonalnog suda u Sarajevu nastavljeno suđenje Ramelu Jusufiju, Nejri Jusufović, Emiru Šušiću, Alenu Krtičiću i Fahrudinu Hajdarbašiću, koji se terete za navođenje na prostituciju, organiziranu trgovinu ljudima i neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga. Jusufi se još tereti i za krivično djelo lihvarstvo, dok se Hajdarbašiću na teret stavlja i krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja i nedozvoljeno držanje oružja i municije.

 

Razrađen posao

 

Odgovarajući na pitanja tužiteljice Emele Tahmaz Bukvić, svjedokinja je ispričala da Jusufija poznaje nekoliko godina, te da su se upoznali u parku gdje su oboje dovodili djecu. Navela je da je on bio porodičan čovjek, ali da je ipak bio u vezi sa optuženom Nejrom Jusufović, sa kojom se ona družila.

 

- Obje smo pružale seksualne usluge. Pošto je ona znala engleski jezik i imala je mnogo klijenata stranaca, znala je mene nazvati i dati mi adresu da ja odem i budem sa klijentom. Ukoliko dobijem 100 eura, nju sam častila sa pola iznosa. Ona to nije tražila od mene. Ni ona ni Jusufi me nisu tjerali da se prostituišem, već sam to radila zbog toga jer mi je trebao novac, ispričala je svjedokinja koja se od 17. godine bavi ovim poslom. Kako je zapala u dugove, Jusufi joj je jednom prilikom posudio 3.000 KM, koje nije vratila. S obzirom na to da je njen jučerašnji iskaz uveliko bio različit od onoga što je kazala u MUP-u KS-a, tužiteljica Tahmaz Bukvić je ukratko pročitala njen iskaz u kojem se navodi da je Emina M. izjavila da joj je Jusufi posudio 5.000 KM, koje mu uz kamatu mora vratiti.

 

- Govorio je da mu dugujem kamatu koja je svakim danom rasla. Za njega je radilo više djevojaka, a Emir i Alen su prodavali oružje. Bila sam prisutna kada je Nejra jednom prilikom pripremala kokain. U jednom stanu u naselju Hrasno su držali oružje i tu su djevojke pružale seksualne usluge. Tu su djevojke često bile pretučene, pa sam ja spremna na saradnju sa policijom i molim vas da me zaštitite, navedeno je u iskazu na kojem je potpis Emine M, a koja je sve ovo jučer negirala, pravdajući to činjenicom da je bila pod pritiskom “s obzirom na to da je policajac koji je tada bio u MUP-u lupao o sto”.

 

Pozivi i poruke

 

Hajdar, vještak hemijske struke, kazao je da je od Tužilaštva KS-a na vještačenje dobio vreću smeđe i kovertu bijele boje koje su oduzete od optužene Jusufović i u kojima se nalazila nepoznata materija, za koju je vještačenjem utvrdio da se radi o amfetaminu i heroinu. Stupar je naveo da je vještačio mobitele oduzete od optuženih, te koliko su poziva i poruka primili i poslali. Pojasnio je da od njega nije traženo da tumači sadržaj dolaznih i odlaznih poziva i poruka.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI